Начало Бокс Драмата около Канело и разривът в отношенията с DAZN

Драмата около Канело и разривът в отношенията с DAZN

Драмата около Канело и разривът в отношенията с DAZN
0

Есента на 2018 година беляза света на бокса с едно голямо оттегляне. Гигантът HBO излъчваше най-значимите битки години наред. Когато от медията оповестиха, че спират, мнозина се запитаха какво ли следва.

Сцената не остана празна дълго – появи се DAZN.

Новият голям играч на пазара даде сериозна заявка с най-голямата сделка в историята на бокса. На мексиканеца Саул Аварес-Канело бяха предложени 365 милиона долара!

Рижият боец се задължи да изиграе 10 битки под флага на DAZN и промоутърската къща Golden Boy Promotions, водена от Оскар де ла Оя.

Снимка: БТА

Платформата за стрийминг имаше план да накара последователите да се абонират, а не да плащат отделно за всяка една галавечер. Идеята е да се създаде огромна аудитория, която перманентно да генерира парични потоци. Ако искаш да гледаш Канело – ще трябва да си купиш абонамента, а така плащаш и за по-малките имена.

На хартия всичко изглеждаше добре, но планът не стартира гладко.

Първият сблъсък на Алаварес под шапката на DAZN беше срещу Роки Филдинг (декември 2018). След него мексиканецът вече беше световен шампион в три категории. После на ред беше Даниел Джейкъбс, който носеше колана на IBF в средна категория.

Снимка: БТА

Още по-елитен съперник и нова победа през май 2019. Парите започнаха да текат. Алчността на Де ла Оя се отприщи.

Промоутърската къща натисна DAZN и Канело за трилогия с Генадий Головкин на Деня на независимостта в Мексико. Стигна се дотам, че Оскар излъга представителите на медийния гигант. Бившият многократен шампион оповести, че Канело се е съгласил за тази битка. Впоследствие това се оказа лъжа.

Саул изобщо не възнамеряваше да дава нов шанс на вече поостарелия си съперник – навън имаше прекалено много титли за лов.

Снимка: БТА

Де ла Оя изви ръцете на Головкин да подпише с DAZN под предтекст, че така мачът с Канело ще е сигурен.

Е, битка нямаше. Ноември 2019 година рижият мексиканец продължи да преследва шампионите и качи две категории. Новата му жертва беше Сергей Ковальов.

Стигаме до 2020 и задълбочаващият се разрив в отношенията с промоутърите от Golden Boy Promotions. Де ла Оя продължаваше да обещава едни неща на DAZN, а да коментира други с Алварес. Новата „гениална“ идея беше, че боксьорът не се бие с достатъчно популярни имена.

Снимка: БГНЕС

„Искаш 365 милиона – тогава излез срещу най-добрите“, се опитваше да каже негласно Де ла Оя. 

В клаузата със стрийминг платформата не е било упомената ясна дефиниция на „премиум съперник“. Не се знае и какво разбира Оскар под нея. Туко виж решил мачовете с Головкин да станат 5.

Канело почти на свой гръб подписа обединителната битка с Били Джо Сондърс. От DAZN реагираха като ощипани, а завръщането на Алварес се отложи за септември.

Снимка: БТА

Тази есен боецът взе решителни действия и заведе дело срещу медийния гигант и Golden Boy Promotions.

За себе си той беше прав – избраха го за Боец на 2019 година. Победи Джейкъбс и Ковальов – двама от най-популярните състезатели в момента. Успя да донесе милиони долари чрез абонаменти и отделни платени гледания. DAZN… също искаше своето.

Снимка: БТА

От компанията недоумяваха защо световният шампион казва едни неща, а прави други. Може би, не подозираха за разваления телефон, който Оскар де ла Оя хитро скрои.

Е, отношенията между трите страни бяха прекъснати. Като свободен агент Канело набързо успя да си уреди чаканата битка с британеца Калъм Смит, която DAZN не позволяваше. Тепърва обаче ще се водят дела за милиони и ще разберем кой е крив – кой прав.

Към момента едно е ясно – на 19 декември ни очаква супер мач. Канело се завръща!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.