Начало Бокс Джеймс Тони в Залата на славата – поглед към кариерата му

Джеймс Тони в Залата на славата – поглед към кариерата му

Джеймс Тони в Залата на славата – поглед към кариерата му
0

Джеймс „Угасени светлини“ Тони е считан за един от най-добрите дефанзивни бойци в историята на бокса. В забележителната си кариера той почти не е бил свалян на земята и нито веднъж не е нокаутиран. Наред с Флойд Мейуедър Тони е може би най-умело ползващият легендарния гард „Philly shell „Черупката от Филаделфия“. Изключиетлно добър на контраатаки, той е от малкото боксьори, които обичат да се бият с гръб опрян във въжетата.

  • Професионална кариера 1988-2017г.
  • Победи – 77 (47 нокаута)
  • Загуби – 10 (0 нокаута)
  • Равни/несъстояли се – 3
  • Шампион в средна, супер средна и полутежка категория
  • Запомнящи се победи – Майкъл Нън, Айрън Баркли, Майк Макалъм, Ивендър Холифийлд

Джеймс Тони тренира в легендарната зала Кронк в Детройт и като аматьор записва 30 победи. Тони винаги е имал проблеми с храненето и в известен смисъл е бил мързелив към тренировките. Треньори от Кронк са споделяли, че той не е искал дори да тренира на чувал. Просто е влизал на ринга и е предизвиквал на спаринг всеки желаещ. А имиджът на лошо момче, той обяснява с постоянния глад, който чувствал по време на подготовките си.

„Кой друг ще направи това?“

Това е въпросът, който задава Тони, когато върне поглед назад в първите 3 години от кариерата си. Тя започва през 1988г, а през следващата 1989г. изиграва цели 10 мача. Първата година, в която той се прочува истински е 1991г. Тогава Тони излиза срещу шампиона в средна категория Майкъл Нън като аутсайдер 20-1. Целият свят обаче ще разбере, че на хоризонта се задава нова сензация. Стилът и талантът на Тони се оказват непреодолими за Нън и той почти не успява да достигне целта при атаките си. Тони го нокаутира в 11-ти рунд и така става шампион на IBF. Интересно е, че следващият му мач е само месец по-късно, когато се бие с №1 претендента в средна. По-късно се боксира с Майк Макалъм, който е бивш носител на титла. Тези мачове и активността му определят Тони за боксьор на 1991г.

Суперсредна категория

Освен, че вече е срещнал по-сериозната част от конкуренцията в средна, на Тони започва да му е все по-трудно да свали килограми. Така той се качва в супер средна и директно предизвиква Айрън Баркли – шампионът на IBF, който е бил шампион в две категории.

Мачът завършва в 9-ти рунд, когато треньорът на Баркли спира своя състезател от мача, заради тежки подутини, затворили и двете му очи. Така Тони грабва пояс в още една теглова дивизия.

След няколко успешни защити идва ред на Рой Джоунс. През 1994г. двамата са под №2 и №3 в Pond-for-Pound листата и това е мечтан двубой за феновете по света.

Единственият проблем зрелището да се осъществи е отново теглото на Тони. Той е близо 10кг. по-тежък от лимита на категорията дни преди мача. Това оказва влияние и на представянето му. Джоунс доминира съперника си през цялото време и дори успява да свали Тони, въпреки че не е ясно дали става въпрос за удар или просто загуба на равновесие. Само един съдия дава повече от два рунда за Тони. След мача той заявява, че повече няма да се бие в супер средна и ще се качи в лека тежка.

Полутежка категория

Тони отсъства почти две години от ринга и през 1999г. дебютира в полутежка категория. Решен да върне статута си на елитен боксьор, той се изправя срещу общо осем шампиони и претенденти за титли в дивизията. Печели и осемте и така през 2003г. се изправя срещу първенеца на IBF Василий Жиров от Казахстан.

Жиров е непобеден и също има сериозни имена окачени на колана си. Битката е оспорвана, но Тони отбелязва нокдаун в последния 12-ти рунд и това подплатява победата му с единодушно съдийско решение. Така Джеймс Тони става шампион в трета категория, двубоят е определен за мач на годината, а Тони за боксьор на 2003г.

Тежка категория

Тук Тони ще прекара цели седем години с надеждата да спечели титла, което е и негова мечта. Пътешествието му започва успешно не срещу кого да е, а срещу легендата Ивендър Холифийлд. Тогава Холифийлд е на 41 години и е далеч от най-добрата си форма. Тони се превръща в едва втория човек спрял Ивендър преди последния гонг на мача.

Всъщност Тони печели титлата на WBA в тежка категория срещу Джон Руиз, но тази победа никога няма да бъде вписана в актива му, защото след мача е уличен в ползване на забранени субстанции. Титлата е върната на Руиз и Тони е с отнети права за няколко месеца. Обяснението на боксьора е, че стероидът му е бил даден за лекуване на контузената му ръка.

Той получава още един шанс за титла срещу Хасим Рахман, но срещата им завършва с равенство.

Джеймс Тони в UFC

Интригуваща глава от историята на Тони е участието му на UFC 108. Малко преди въпросното събитие Тони се намесва в интервю на Дейна Уайт като му казва, че иска да се бие срещу някой от неговите бойци. Според Уайт това е единственият достатъчно луд боксьор, който наистина би се бил по правилата на ММА.

Контрактът не закъснява и Тони подписва за четири срещи. Дебютът му обаче не се оказва особено успешен. Той се изправя срещу бившият шампион в две категории – Ранди Котюр. Ранди сваля Тони на земята още в първите секунди на рунда и събмитва абсолютно неспособния да противостои на игра на земя боксьор с триангъл чоук. Така Котюр слага край на ММА авантюрата на Тони.

Последният си двубой Джеймс Тони изиграва през 2017г. срещу Майкъл Шепард като нокаутира противника си в шести рунд и официално слага край на знаменитата си кариера, продължила 29 години.