Начало Бокс Джош Тейлър обясни защо боксьорите не искат безспорната титла днес

Джош Тейлър обясни защо боксьорите не искат безспорната титла днес

Джош Тейлър обясни защо боксьорите не искат безспорната титла днес
0

Безспорният световен шампион е звание, което се дава на боксьора, който държи най-значимите пояси от различните организации. За различните тегови дивизии това се мени между 4 и 5 титли. В суперлека това са коланите на IBF, WBA, WBC и WBO. Джош Тейлър бе притежател и на четирите съвсем до скоро, но реши да се откаже от цели три от тях, въпреки че все още не е изпитвал вкуса на поражението. Той обясни причината за това си решение и даде отговор на въпроса – защо съвременните боксьори не искат да са безспорни шампиони.

Ами това е невъзможно днес. От една страна имате такси на организации. Когато се боксирах с Хосе Рамирез, 12% от хонорара ми отиде за такси. Всяка организация прибира по 3%, а при 4 пояса това са 12%. Не искам да плащам подобни пари. Защо да го правя, когато не мога да се бия с когото искам – за да пиша история ли? Винаги ще има някой задължителен претендент и други подобни“, каза Тейлър в подкаста The Last Stand Podcast на Брайън Къстър.

Така разяснено вече стават далеч по-ясни причините Олександър Усик и Тайсън Фюри да провалят преговорите си за безспорната титла в тежка категория. Там дори вече става въпрос за 5 организации, което би означавало, че шампионът ще изплаща по 15% от хонорарите си за тях. При техните мащаби сумата би могла да набъбне дори до милиони.

Джош Тейлър събра титлите през 2021 г. с победата си над Хосе Рамирез, а през 2022 г. направи единствената им защита срещу Джак Катерал. Сега той остана само с колана на WBO и срещу Теофимо Лопез на 10 юни двамата ще си го оспорват в „Медисън Скуеър Гардън“.