Начало Бокс Г-н Сив, човекът прокарал пътя на мафията към боксовия ринг
0

Г-н Сив, човекът прокарал пътя на мафията към боксовия ринг

Г-н Сив, човекът прокарал пътя на мафията към боксовия ринг
0

Сива коса, добри обноски и джентълменско отношение. Първото впечатление, което Пол Джон Карбо оставя, е по-скоро на мил дядо, отколкото на хладнокръвен убиец, докато седи на любимата си маса в кафетерия „Гардън“, пие кафе и разглежда спортните страници от сутрешния вестник.

Позициониран непосредствено до „Медисън Скуеър Гардън“, някак невзрачната маса за кафе на Карбо е мястото, откъдето той върти своя бизнес, офис точно срещу сърцето на бокса в неговата златна ера. Около него пък се навъртат серия от промоутъри, мениджъри, треньори и бойци, всеки от които стиска палци да срещне и да се запознае с човека, който всъщност притежава репутацията на един от най-свирепите престъпници в онзи период.

Пол Карбо, по-известен като „Франки“ Карбо, беше бивш член на група убийци, действали през 30-те години, а сега вече важен член на фамилия Лукрезе. С твърда ръка той контролира уреждането на мачове от 40-те до началото на 30-те години, като е считан неофициално за „Цар“ на бокса, стоейки зад завесите. Той притежава почти митичен характер, като мнозина вярват, че именно това е бил човекът, който е очистил прословутия Бъгси Сийгъл, мафиотът, поставил началото на Лас Вегас.

Често наричан „Г-н Сив“, репутацията му на най-свирепия убиец от всички му служи много добре в света на бокса. Той бързо установява, че може да контролира хората от другата страна на масата, особено и предвид историята и фолклора, които го обграждат – посещението на „Синг Синг“ за убийството на шофьор на такси, както и слуховете за убийството на Сийгъл, включително и премахването на Мики Дъфи, прословут ирландски букмейкър. С една дума, по-лесно е да кажеш „да“ на „Г-н Сив“, отколкото да попаднеш в черния му списък, а това би означавало да бъдеш заровен в някоя яма и никога да не бъдеш открит.

Описван от властите в Ню Йорк като „най-корумпирания, разграждащ и подриващ устоите на бокса“, Карбо всъщност не прави изцяло сам всичко това. Редом до него стои друг, доста сходен социопат, който се казва „Мигащия“ Палермо – прякор, който той получава за репутацията си да убива хора, без да има силата да ги гледа в очите. Карбо и Палермо са хората, под чийто надзор се организира полулегалния „Международен боксов клуб“, където мачовете често са уредени, съдиите са подкупвани и понякога, ако мафията държи контрол и върху двамата бойци, мачовете често стават истинско зрелище. Това всъщност е блестящ начин за трупане на пари именно от мафията.

Франки Палермо

Огромна плеяда от бойци, в продължение на повече от две десетилетия в историята на бокса, стават плячка на мафията. Някои от тях живеят охолно, но повечето биват сдъвкани и изплюти. Джейк ЛаМота, легендата в средна категория, чиято кариера доста осезаемо се свързва с организираната престъпна дейност, е замесен в един от най-прочутите случаи на корупция в спорта през 1947 година. Той приема да падне срещу „Блекджек“ Били Фокс, друг боксьор, държан от мафията, за 20 хиляди долара и шанс за титлата в близко бъдеще. Нокаутът е толкова лошо скалъпен от страна на ЛаМота, че публиката в „Гардънс“ освирква бурно и двамата и е готова да нахлуе. ЛаМота обаче получава своите 20 хиляди, а скоро след това печели и световната титла. Горкия Били Фокс обаче, не е такъв късметлия – много скоро той е без пукната пара и бездомен, поредната жертва на мафията.

Джейк ЛаМота е един от най-известните боксьори, който става част от нелегалните залози

В крайна сметка, през 1958-а законът успява да спипа Карбо и Палермо, записвайки заплахи по телефона срещу смели боксови мениджъри, които отказват да предадат някои от талантливите си бойци. Дори и от килията на остров Рикърс, Карбо обаче продължавал да държи много от боксьорите, включително и над име като Сони Листън, световният шампион в тежка категория по онова време.

Легендата Сони Листън също е част от мафиотските схеми

Последният пирон в ковчега на схемите на Карбо дошъл, когато е бил принуден да свидетелства пред сената на САЩ от комисия, която разследвала корупцията в спорта. Прокурор на делото бил Боби Кенеди, а Карбо се позовал 25 пъти на петата поправка, с думите „Не мога да бъда накаран да свидетелствам срещу себе си“. Законът за мълчание „Омерта“ не позволил на Карбо да разкрие останалите в схемата. През 1961 година, след три месеца дело, той и Палермо били осъдени на по 25 години, включително с кратък престой в „Алкатраз“, прочутият затвор, където е лежал и Ал Капоне.

Описан веднъж от полицай като „най-милият убиец, който някога съм срещал“, Карбо се издига от улицата, за да стане най-влиятелният човек, който спортът някога е виждал по онова време. Прави това с невероятни маневри като Макиавели, генерирайки милиони от смелите мъже, дръзнали да се качат на ринга седмица след седмица. По-важното е, че той, заедно с криминалната си кохорта, са унищожили и поставили под съмнение някои от най-историческите вечери в бокса. Трудно е да се изброи колко мачове са били уговорени в Ню Йорк, а в последствие и по цял свят, именно след онова, което той е успял да създаде като организация и в последствие други след него да развият.

Карбо – човекът със сивите коси и мили обноски на джентълмен бе човекът, който поставя началото на най-тъмните и болезнени боксови моменти.

Киърън СПРАТ, Тhesportsman.com