Начало Бокс IBA обеща нова система и щедри наградни фондове през 2022 г.

IBA обеща нова система и щедри наградни фондове през 2022 г.

IBA обеща нова система и щедри наградни фондове през 2022 г.
0

Международната боксова асоциация обяви стартирането на нова система през 2022 г. Централата, която наскоро се прекръсти от AIBA на IBA продължава да работи усърдно по реформи в организацията и изчистване на имиджа си.

На 28-ми февруари ръководството проведе заседание в Будапеща (Унгария), на която взе важни решения. Едно от тях е, че се стартира система за състезания World Boxing Tour (б.р. – Световен боксов тур).

Новата състезателна система ще се стреми да надгради съществуващите световни първенства на IBA, свързаните с тях континентални първенства и международните мултиспортни събития, включващи турнири по бокс. Основната ѝ цел е да поддържа и развива вече съществуващи боксови турнири, които ще бъдат изтеглени заедно в „Boxing World Tour“, като същевременно запазва богатата история на спорта.

Началото ще бъде дадено с 66-ия мемориален турнир „Бокскай“, който ще се проведе в Унгария през февруари 2022 г. Това е един от от най-старите европейски елитни боксови турнири, който се провежда от 1956 г. насам. В предстоящото събитие ще участват представители от 20 страни във всичките 12 категории при жените и 13 при мъжете.

„Новата състезателна система на „World Boxing Tour“ е разработена с цел да предостави по-големи възможности на нашите спортисти, както и на организаторите на събития от цял ​​свят – каза президентът на IBA Умар Кремльов. – Боксът има богата история и е важно да градим върху съществуващите успехи по устойчив начин.”

Една от основните стъпки, които от IBA направиха за популяризиране на бокса, е включването на сериозни наградни фондове в състезанията.

 „Няма да насочваме ресурсите си само за създаване на нови състезания, където те не са необходими. Вместо това ще работим за популяризиране и осветяване на събития като това, което се случва тук само след няколко дни“, от своя страна добави генералния секретар на IBA Ищван Ковач.

„Boxing World Tour“ все още се разработва и засега не бяха споделени допълнителни подробности за системите за класиране, предстоящи събития и градовете домакини.