Начало Бокс Правят независим финансов одит на АИБА

Правят независим финансов одит на АИБА

Правят независим финансов одит на АИБА
0

Независим финансов одит ще бъде извършен на Международната боксова асоциация (АИБА). Това съобщиха от самата централа в лицето на нейният президент Умар Кремльов по време на пресконференция в Лозана.

Одитът ще бъде извършен от независим експерт по управление – професор д-р Улрих Хаас. Към момента той ръководи реформата и на Световната антидопингова агенция (WADA), а по отношение на боксовата централа ще оглави независима група от експерти, включваща и много юристи.  Групата ще направи преглед на текущите управленски структури на AIBA, ще направи оценка на тези структури спрямо най-добрите международни практики и ще издаде конкретни препоръки за по-нататъшно подобрение. Междувременно AIBA е в процес на финализиране на споразумение с голяма счетоводна къща за извършване на независим цялостен одит на финансите на федерацията.

„Както обещах, когато бях избран за президент на AIBA, организацията ще работи върху това да се превърне в привлекателен, силен и стабилен дом за боксьори от целия свят. – заяви Кремльов. – Ние назначихме най-добрите независими експерти, които да ни насочват към най-високите стандарти на управление и спортна почтеност. Също така сме осигурили финансова стабилност за нашата организация с помощта на спонсорството от „Газпром“, като предстои още търговска подкрепа. Но няма да спрем дотук. Всички тези неща се събират като част от огромната промяна, която осъществяваме, за да могат боксьорите да бъдат сигурни в бъдещето си, справедливо да преценят и да получат финансова награда за битките си.“

Относно съдийството ще бъде извършена проверка от професор Ричард Макларън. Първият му проверка ще е свързана с Летните олимпийски игри в Рио, които се проведоха през 2016-та. Професор Макларън, който се присъедини към пресконференцията чрез видео разговор, обясни мандата на своето разследване и силно насърчи лицата, подаващи сигнали, да се свържат директно с неговата разследваща група, за да започнат да се разглеждат сигналите.

Генералният секретар на АИБА и двукратен световен шампион и световен шампион в професионалния бокс Ищван Ковач каза:

„Боксьорите отдавна чакат да видят този вид реформи, които ще гарантират правото им на честна битка и финансова награда за усилията им. В допълнение към действието на препоръките, които идват от нашите независими експерти, ние работим и върху извършването на редица други подобрения – от увеличаване на нашата прозрачност и предоставяне на повече информация за нашите политики на публичен достъп, до разглеждане на това как можем да подобрим спортната почтеност чрез точкуване на живо и други инициативи. Няма да се поколебаем да направим каквито и да е промени, за да дадем на боксьорите спорта, който заслужават.“

На срещата присъстваха редица популярни лица от спорта, като боксовата легенда Рой Джоунс-младши, шесткратната световна шампионка Мери Ком, двукратният световен шампион Роберто Камареле и германската шампионка по бокс от 2018-та Зейна Насар.