Начало Бокс Иска ли Фюри да догони постиженията на Али

Иска ли Фюри да догони постиженията на Али

Иска ли Фюри да догони постиженията на Али
0

Без да се опитваме да пророкуваме бъдещето на (все още) шампионът на WBC Тайсън Фюри, ще отбележм няколко паралела между неговите действия и тези на идола му – Мохамед Али, които нямаше как да не ни направят впечатление при по-внимателен анализ.

„Циганския крал“ неведнъж е заявявал, че именно „Най-великия“ е човекът, който го е вдъхновил със стила си на говорене, стилът на боксиране, както и волята, и всеотдайността между въжетата. Тук няма две мнения – Фюри е попил всяко едно от тези качества напълно точно.

Много хора днес твърдят, че Фюри прекалява с действията и приказките си спрямо някои опоненти по време на публични изяви, но какво да кажем за Али, който паркира автобус пред къщата на Сони Листън в 2:00 ч. през нощта, крещейки обиди през мегафон? Или наричайки Джо Фрейзър горила и дори чичо Том, в години, когато расизмът все още се е ширел свободно в някои части на САЩ.

Листън отговаря на Али като го „обстрелва“ в казино с пистолет с капси

Фюри дори бледнее пред някои от действията на Али по време на промотирането на мачове. Но и двамата са ненадминати шоумени, които успяват да приковат публичния интерес към себе си и спорта.

Те също така обичат историята на бокса, а Фюри донякъде е обсебен от нея. Вероятно и това е причината той да се опитва да върви по стъпките на своя кумир. Всичко това може да са просто догадки, но някои от действията на Фюри изумително много напомнят тези на Али.

Фюри към Владимир Кличко: – Ти ще изглеждаш точно като този тип тук (визирайки Жокера). Ще лежиш по гръб, дърт идиот!

Коланът на списание RING

Това е най-старият материален (по-надолу ще обясним това уточнение) пояс, който се дава на шампионите и до ден днешен. Наричана още „Библията на бокса“, това е най-уважаваната медия в сферата и още от 1922г. започва да награждава свои шампиони. Независимите класации на RING все още се считат за най-безпристрастни, въпреки че към настоящия момент, то е собственост на промоутърската компания на Оскар Де Ла Оя – Golden boy.

Али е единственият трикратен носител на пояса. Когато е лишен от титлите си заради нежелание да влиза във войската, единственият колан, който остава в Али е именно този на списание RING. Това е така, защото тогава пояса се е връчвал на най-добрия боксьор. Тъй като Али е непобеден до този момент, Джо Фрейзър все още не е разпознат от всички като шампион. През 1970г. Али сам овакантва колана, само дни преди „Димящия“ да се бие с Джими Елис. И обявява оттеглянето си от спорта. А кой се отказа от същия пояс само преди няколко дни, в навечерието на сблъсък между единствените двама боксьори, седящи между него и величието? Позната картинка.

Когато Фрейзър побеждава Елис, Али веднага започва да го преследва за двубой като твърди, че той е шампионът, когото хората разпознават. Ще видим дали Фюри ще направи същото с по-добрия от Джошуа-Усик, но на него му остава да спечели пояса на RING само още веднъж, за да изравни рекорда на Али, който го печели общо три пъти.

Линеен шампион

За тази титла сме писали по-подробно ТУК. Общо взето, това е най-престижната и стара титла в бокса. За да станеш линеен шампион трябва да си победил човека, който е победил човека. В дни, когато имаме безброй колани и шампиони, линейният такъв е логично и най-почетния. Линейният шампионат може да се проследи чак до първия световен шампион Джон Съливан. Званието на практика е било свързано с материалния пояс на списание RING, но Али донякъде прекъсва тази връзка като остава линеен, тъй като е непобеден, но овакантва колана.

Фюри вече знае, че не може да изравни постижението на Али от три линейни шампионата, тъй като той е такъв от 2015г. след победата си над Кличко. Дори при сегашната ситуация, в която той се оттегли и приемайки, че линеен ще е някой измежду Джошуа и Усик, когото след това „Циганския крал“ да победи, той пак ще стане линеен едва два пъти. И пак се връщаме на колана на RING от предишната част.

Маркетинг

Още в увода на статията писахме, че Фюри се стреми да върви по стъпките на Али по стил на държание и говорене. Една от причините е, че Али е първообразът на този шоумен, който е толкова разпознаваем, че това да му донесе най-голямата парична награда до този момент. Той прибира нереалните 1 милион долара за победата си над Сони Листън през 1964г., когато е едва на 23г.

Разбираемо Фюри да се възхищава на методиките на Али, а най-добрият маркетингов ход е именно привидното оттегляне. Повече приходи може да придобие шампионски двубой, но нищо не може да бие шампионски двубой между носител на титли и завърнал се от „пенсиониране“ боец. И това е изцяло патент на Али, позабравен от дълги години и върнат в настоящето от Фюри.

Трилогии

Али държи и друг непобеден рекорд за категорията. Това са двете му трилогии с Джо Фрейзър и Кен Нортън, в които той триумфира, макар тази с Нортън да е изключително спорна.

Неслучайно Фюри говори от две години за трети мач с Чисора. Колкото и да твърди, че не му пука дали ще бъде запомнен, действията му са по-красноречиви. Въпреки че никой не иска да гледа трети двубой между двамата британци, това ще е единственият шанс на Фюри да изравни Али по този показател. И с интензитета на организиране на битки в наши дни, може би ще остане в историята като последният от едва двама състезатели, би ли се в две трилогии.

Колекцията на „Циганския крал“ преди да спечели пояса на WBC

Човечеството има склонност да митологизира събития и личности от миналото. Боксът не прави изключение. Да се сравняват постижения на състезатели в днешни дни и атлети от миналото е абсурдно, тъй като средата е несравнима. Тренировъчните режими, добавките, медицината, ако щете, са изключително напреднали и трябва изцяло да ги извадим от уравнението за да сме акуратни. Точно както е трудно да се сравняват постиженията им. Фюри не може да стане линеен три пъти заради политиката в бокса, която трудно поставя най-добрите на един ринг. Но пък има възможност да вземе една от така наречените титли и да се слави като неколкократен шампион.

Факт е, че Али е недостижим характер, но Фюри също не му отстъпва и дори да не успее да изравни някои от постиженията му, името му ще седи високо горе в бъдещите класации на най-добрите боксьори. Особено, ако се върне за един последен мач срещу Джошуа или Усик. И той го е изчислил много по-добре от нас.

Възможно е и просто да се присмива на напъните ни да отгатнем следващата му стъпка. Защото е шампион, а те могат да правят каквото си пожелаят. Още от времето на Али.