Начало Бокс Действия на реферите при легитимен нокдаун в бокса (ВИДЕО)

Действия на реферите при легитимен нокдаун в бокса (ВИДЕО)

Действия на реферите при легитимен нокдаун в бокса (ВИДЕО)
0

След като миналата седмица от Световната боксова асоциация показаха тънкостите в точкуването и реферирането на боксови мачове, сега от WBA решиха да отделят време на друг много важен момент в бокса – нокдаунът.

Един от най-опитните международни рефери Луис Пабон разкри подробности относно следването на кодекса при легитимен нокдаун в даден боксов мач.

  • Първото нещо, което реферът е длъжен да направи е да обозначи нокдауна, като това може да е с ръце или чрез думи, индикирайки легитимността на удара.
  • След това той трябва да реши, в зависимост от силата на удара, дали да започне отброяване или директно да спре мача. Ако нокдаунът не е бил тежък, правият боксьор бива изпратен в неутрален ъгъл. Следващата задача на реферът е да погледне отброяващия човек до ринга и да види до къд е стигнал той. Ако отброяването е до 2, реферът започва от 3.
  • Без значение какъв е родният език на боксьора, реферът трябва да отброява пред очите му, за да разбере той, че тече отброяване.
  • В зависимост от това дали падналият боксьор е клекнал или вече се е изправил, реферът трябва да бъде на неговото ниво и да направи очен контакт с него, докато в същото време не спира да брои.
  • Не трябва да се забравя и другия боксьор и най-вече неговото местоположение на ринга. Той трябва да седи в неутралния ъгъл, за да не получи нечестно предимство.
  • Ако падналият боксьор се изправи преди 10, реферът проверява двамата бойци и по негова преценка боят се подновява.

Пабон си служи и с няколко снимки, които нагледно показват какво и как трябва да прави реферът в случай на нокдаун. Той набляга на това колко е важен е синхрона между рефера и отброяващия човек, давайки перфектен пример с мача между Майк Тайсън и Бъстър Дъглас от 1990 г.

Тогава Тайсън изпраща съперника си в нокдаун, но бавното отброяване на арбитъра дава възможност на Дъглас да се вдигне. Това обаче не е трябвало да се случи, тъй като реферът започва да отброява от две, вместо от 3, както би трябвало да е по правилник.