Начало Бокс Когато Флойд напусна стриптийз клуб по нощите и започна подготовка за Кото

Когато Флойд напусна стриптийз клуб по нощите и започна подготовка за Кото

Когато Флойд напусна стриптийз клуб по нощите и започна подготовка за Кото
0

Безпрецедентното перчене с чували пари, диамантени часовници и коли за милиони са се преврънали в синоним на Флойд Мейуедър. Легендата от близкото минало е силно недолюбван и дори мразен от огормен процент фенове по света именно заради лъскавия си начин на живот и фукането с частни самолети и купища жени.

Това обаче е извън ринга. Между въжетата Флойд бе уникален екземпляр, който едва ли някога ще бъде дублиран. Амеирканецът бе същински гений на ринга, а освен това, знаеше и как да прави пари от уменията си.

Mark Robinson/ Matchroom Boxing

Нямам шеф, сам съм си промоутър и за това хората ме плюят„, не веднъж е споделял непобеденият гигант. Това може и да не е напълно вярно, защото дълги години Флойд работеше с един от най-сенчестите хора не само в боксовия бинес, но и в САЩ изобщо – Ал Хеймън.

50-0 говори само по себе си. И макар нулата да е малко преекспонирана, то здравата работа и неуморният труд също могат да бъдат синоними на Флойд. Човек с не един и два рекорда в профи бокса… Невъзможно е да държиш толкова високо ниво за толкова много години и в същото време да те мързи да тренираш или да не ти се става рано.

Пореден атестат за нечовешката работна етика на Флойд е историята как Мейуедър започва подготвителния си лагер за дългоочакваната му среща с Мигел Кото през 2012 г.

През септември 2011-та Флойд побеждава Виктор Ортис и вече седи на 42 победи. Вднага след това отново се започват преговори с другото голямо име на бокса – Мани Пакиао. Двамата големи така и не могат да се разберат за финансовите условия и този път не е по-различно. Баницата остава непокътната и вместо Пакиао, Флойд си избира второто най-сериозно и свободно име – Мигел Кото.

Датата е насрочена – „Синко де Майо“. Кото, който току що е победил Антонио Маргарито в истински трилър, е сочен за твърд аутсайдер, въпреки факта, че Флойд трябва да качва килограми за битката. Макар и в позиция на абсолютен фаворит, Флойд отказва да приеме, че мачът с Кото ще бъде разходка в парка и „Парите“ се впуска в един от най-изтощителните и сериозни подготвителни лагери.

Ето какво разказва известният рапър 50 Cent, който по онова време е един от най-приближените хора на Флойд:

„Бяхме в Орландо, Флорида. Мачът на звездите в НБА и целият звезден уикенд се провеждаше там. Подготвителният му лагер трябваше да започне в началото на март. Беше три през нощта и тамън отивахме към известен стриптийз клуб.

„Преди това бяхме посетили разни други клубове и дискотеки и изведнъж Флойд реши, че е време за тренировка. Помислих си, че е луд. В следващия момент той започна да тича. Намирахме се на 10 километра от залата, а той ги взе на тичане.

„Никога преди не бях виждал подобно нещо. Но това е истинския Флойд – не спира да работи и да се труди. Никой не го прави така, както той го прави. Всички знаят какво трябва да направят, за да бъдат успешни, но той го прави по-добре от всеки друг“, разказва 50 Cent за февруарската вечер в Орландо.

Три месеца по-късно, Флойд взима очакваната победа чрез единодушно решение. Тя обаче не идва никак лесно, тъй като Мигел Кото дава сериозен отпор на именития си съперник. Първата част на мача е изключитлено равностойна и пуерториканецът на няколко пъти взима инициативата, но в крайна сметка кардиото и издръжливостта на Мейуедър го спасяват в късните рундове.

Съдийските карти от 118-110, 117-111 и 117-111 заблуждават, че мачът е преминал „в едното наказателно поле“, но истината е малко по-различна и Кото прави един от най-силните си мачове изобщо, изцеждайки всяка капка пот от Флойд.

По-малко от месец след триумфа, Флойд влиза в затвора за два месеца, където излежава присъда за домашно насилиe.