Начало Бокс Красимир Инински: Малшанс лиши Чолов от златото!
0

Красимир Инински: Малшанс лиши Чолов от златото!

Красимир Инински: Малшанс лиши Чолов от златото!
0

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински изрази задоволството си от представянето на националния ни отбор на Световното първенство за младежи и девойки в Киелце, Полша. Талантите ни спечелиха два бронзови медала – на Радослав Росенов (60 кг) и на Уилиам Чолов (75 кг). Инински обаче е на мнение, че отличието на Чолов е трябвало да бъде златно, като единствено контузията на лявата ръка е спряла българина от титлата.

„Като цяло съм доволен от представянето на националите ни. Смятам, че се биха достойно и защитиха честта си и тази на българския бокс. Яд ме е обаче за малшанса, който споходи Уилиам Чолов. Той игра много силно и ако не беше тази контузия, която получи, щеше да стане световен шампион. Преди месец Уили победи украинеца, с когото сега трябваше да боксира в Полша, на турнира в Черна гора. При това го би много убедително. Руснакът, който се класира от другия поток за финала, пък го беше бил също толкова убедително малко преди това. Така че, ако не беше станала тази травма, той щеше да вземе златото, но няма какво да се направи, случва се“, каза Инински.

Контузия извади Чолов от полуфиналите (СНИМКА)

Той допълни, че останалите ни участници също са се боксирали на ниво и е хубаво, че са успели да натрупат опит на толкова голям турнир. „Тези момчета и момичета са бъдещето на българския бокс. Радвам се, че ще влязат при мъжете и жените подготвени и научени, защото това е много важно. Погледът ни е насочен към олимпийските игри в Париж през 2024-а, така че вървим стъпка по стъпка, като един отбор. Ясен Радев и Краси Джуров също можеха да вземат медали, загубиха в много равностойни срещи, така че потенциалът ни е голям. Планът е начертан, важно е да не се отклоняваме от него. В тяхно лице виждам една хубава конкуренция, която ще влезе при мъжете и жените и това няма как да не ме радва“, каза още Красимир Инински.

България завършва в Топ 10 по отношение общия брой спечелени медали от Световното. Страната ни е на девета позиция при младежите и девойките, като дели това място с Монголия и Тайланд. Лидери са боксьорите на Индия и Русия с по 11 медала, следвани от Казахстан и Узбекистан с по 10. По отношение спечелените отличия само при младежите, там родните боксьори са на седмо място. Първата позиция се държи от Русия със 7 медала, а второто място е разделено от Казахстан и Украйна с по 5. Първенството приключва на 23 април. Общо 80 боксьори от 23 страни успяха да се наредят сред медалистите, като първоначално за участие бяха записани 414 боксьори от 52 държави.