Начало Бокс Кубрат Пулев: Доволен съм от постигнатото, но няма да спра дотук!
0

Кубрат Пулев: Доволен съм от постигнатото, но няма да спра дотук!

Кубрат Пулев: Доволен съм от постигнатото, но няма да спра дотук!
0

Най-успешният български боксьор на професионалния ринг – Кубрат Пулев празнува днес своя 40-ти рожден ден. Кобрата си направи кратка равносметка за постигнатото от него и отправи поглед към бъдещите постижения. Той продължава да преследва мечтата си – световната титла в тежка категория, като и до днес си остава единственият българин, с два мача за поясите – срещу Владимир Кличко (2014) и Антъни Джошуа (2020). Ето какво сподели той пред Boec.bg навръх празника си.

Кубрат, честит рожден ден! Казват, че 40 години не се празнуват, но въпреки това – как си в този празничен за теб ден?

– Супер. Чувствам се отлично. Единствено не ми харесва цифрата как седи, но няма как. Да, за мен тя си е само една цифра, но въпреки всичко си давам сметка, че вече е различна.

Ако трябва да направиш равносметка, доволен ли си от постигнатото?

– Да, като цяло съм доволен. Имаше някои неща, които можеха и по-добре да се развият, но определено съм доволен. Предполагам, че още тепърва има хубави неща, които предстоят да ми се случат.

Ако върнеш времето, да речем 20 години назад, вярвал ли си, че можеш да стигнеш до тук?

– Не, категорично. Не съм и предполагал. Тогава бяха други времена, по друг начин разсъждавах и човек не се замисля за тези неща. Със сигурност съм доволен и няма да спра дотук. Ще продължа да се развивам, в това съм убеден.

Tervel Pulev Facebook

Има ли още накъде?

– Разбира се, има още много накъде. Кубрат Пулев има огромен потенциал. Няма праг пред мен. Мога да се развия още и да надградя, спрямо постигнатото.

На какво отдаваш тези два мача за световна титла, до които достигна? Нещо, което нито един друг български боксьор не бе правил преди теб. На инат, талант, работа…

– На комбинация от много елементи. Талант, постоянство, вяра, при това в истинския смисъл на думата, не става въпрос за клишета. Много вяра, талант, труд и постоянство, лишения. Нещата се свързани. Отдал съм много време, за да стигна дотук. И това е най-ценното – времето и любовта, с която съм вършил всичко това.

Чувстваш ли се до известна степен и късметлия, защото имаме и други боксьори, които са талантливи и работливи, но не са достигнали до там, където ти успя?

– Най-вероятно има висша сила, която подрежда нещата. Смятам, че този късмет си го дърпаме ние. Когато човек има желание и сам си помогне, за да си подреди така вибрациите, че да му се получат нещата, ние на това му казваме късмет. Сигурно много от нас не си дават сметка, но това е точно така. Ключът е любовта към нещата, във всичко, което човек дава и се влага.

Заяви и след двата мача – с Кличко и Джошуа, че много те е яд за техния развой. Сега, като е отминало времето, още ли усещаш по този начин нещата?

– Винаги ще ме е яд. В този момент съм бил на такова ниво и по един или друг начин, не съм успял. А аз съм човек, който обича да довежда нещата до успешен край, независимо как. Но явно в конкретния момент съм предприел грешна стратегия, за да постигна успеха. В крайна сметка, не веднъж съм казвал, че аз през цялото време проправям път, не вървя по отъпкана пътека. Сам проправям пътя на българския бокс на професионалния ринг. Не е лесно. Да правиш това сам, без подкрепа, наистина не е никак лесно. Но това е част от нещата, поради които не съм успял на самия финал.

Каза, че 40 не ти харесва как изглежда като цифра. На фона на сериозния опит, който натрупа и тези две поражения, вярваш ли все още, че трети шанс е възможно да се открие пред теб?

– Напълно, защо не?! Всичко е въпрос на желание и на всички онези качества, които съм натрупал. Вярвам, че може да се получи.

В този ред на мисли, кога ще те видим отново на ринга?

– Тази година ще е. Чаках да отмине контузията на рамото, която получих, а тя вече е почти отшумяла. Така че ще се концентрирам върху следващия мач.

Директно в дълбоките води, със сериозно име?

– Да, няма как от нулата. Затова намачках толкова боксьори през годините. Сериозно име ще е, но ще видим.

Как ти се струва тежка категория сега? Ще го има ли сблъсъка на Джошуа и Фюри?

– Предполагам, че ще го направят. Ще успеят да го организират, не е толкова трудно. Категорията е много интересна.

Видяхме доста спорен мач на Паркър с Чисора…

– Много, наистина много спорен. Доста е интересно, опитват се да се върнат – Анди Руис, Уайлдър. Всеки от тях е потенциален шампион. В това число и Кубрат Пулев от България!

Последно, какво си пожелаваш на рождения ден?

– Да сбъдна мечтата си – да реализирам най-големия успех и да спечеля световната титла. Заедно с това искам и 3-4, може и пет деца. Голямо и здраво семейство.

Пожелаваме ти го и ние.

– Благодаря.

Dave Thompson/Matchroom Boxing