Начало Бокс Легендите не умират: 80 години от рождението на Мохамед Али

Легендите не умират: 80 години от рождението на Мохамед Али

Легендите не умират: 80 години от рождението на Мохамед Али
0

Днес Касиус Клей, известен повече под името Мохамед Али, щеше да празнува 80-годишен юбилей.

Несъмнено една от най-забележителните личности на XX век.

На ринга е безкомпромисен и печели всичко в бокса, а извън него вдъхновява милиони хора.

„Ръцете не могат да ударят това, което очите не виждат! Пърхай като пеперуда, жили като пчела!“

Али побеждава Сони Листън за първата си световна титла в тежка категория едва 22-годишен. Сам определя мача като „Първото пришествие“. Самата битка е съпътствана със скандална кампания, изпълнена с крайности. Това се случва през 1964-а, но три години по-късно го лишават от пояса му.

Причината са възгледите на боксьора и категоричния му отказ да участва във войната във Виетнам.

Бурното му участие и дейност в борбата за правата на тъмнокожите в САЩ често му навличат неприятности.

„Не ти пречат планините насреща, а камъчето в обувката.“

Отнети са лицензите му да се бие във всички американски щати. С всяко свое изказване и действие той успява да разбуни духовете. Хората започват да се поляризират – едни го обожават, а други го разкъсват от критики.

Дори трябва да излежи ефективна присъда, а делото му се следи от цялата нация. Все пак след серия от обажалвания така и не влиза никога в затвора.

През 1970-а забраната му да се боксира приключва и Али се завръща на ринга. Така 70-е години на миналия век помнят редица легендарни мачове с негово участие, които се превръщат във вечна класика.

„Мразех всяка секунда от тренировките, но си казах: Не напускай и изживей остатъка от живота си като шампион.“

Тогава се появява един от най-големите му съперници – Джо Фрейзър. Мохамед Али губи при първото кръстосване на ръкавиците, а битката е наречена „Битката на века“. Интересът към него е толкова голям, че мнозина го считат за най-гледаното събитие в историята до този момент.

Али е съкрушен от поражението, но намира сили да продължи. Макар и загубил, той е изпратил съперника си в болница за седем седмици!

На всички е ясно, че ще има реванш, в който се стига до отмъщение („Мелето в джунглата“), а Мохамед Али печели и трилогията с нокаут в 14-ия рунд („Трилъра в Манила“). Всяка една от срещите е велика и заслужава отделен материал, а такива можете да откриете чрез нашите линкове в статията.

„Приятелството… не e нещо, което се учи в училище. Ако не си научил смисъла на приятелството, не си научил нищо.“

В професионалната си кариера великият боксьор изиграва 61 мача, в които има 56 победи (37 с нокаут) и само пет загуби.

В края на кариерата си губи три от последните си четири битки, но това няма как да засенчи и частица от великия му път.

Една от най-емблематичните личности в човешката история щеше да навърши 80 днес. За едни той е дезертьор, за други спасител, единствена надежда за равни права и шанс за по-нормален живот.

Действията му се анализират и днес, десетилетия по-късно. На боксовия ринг пък е толкова магнетичен, че споконо можем да го определим като една от причините спортът да е толкова популярен. Легендите не умират!

„Толкова съм гаден, че разболявам лекарствата.“

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.