Начало Бокс МОК забрани на АИБА да ръководи бокса на Олимпийските игри

МОК забрани на АИБА да ръководи бокса на Олимпийските игри

МОК забрани на АИБА да ръководи бокса на Олимпийските игри
0

Международният Олимпийски Комитет забрани на Международната асоциация по бокс (АИБА) да организира турнира по бокс на предстоящите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Решението, което бе оповестено от президента на МОК – Томас Бах, е взето след среща с изпълкомът на комитета и е резултат на разследване, което продължи повече от 8 месеца.

Снимка: БТА

Опасността изобщо да не се проведе боксов турнир в японската столица бе голяма, след като в края на миналата година за президент на АИБА бе назначен Гафур Рахимов, който бе обвинен от Министерството на финансите на САЩ в търговия с хероин и посочен като „един от най-големите престъпници в Узбекистан“.

Снимка: БТА

Добрата новина е, че бокс в Токио ще има, но все още не се знае кое боксово тяло ще се наеме с организацията му.

АИБА бе разследвана за корупционни скандали и съмнително рефериране на последните няколко игри, като тези обвинения сериозно разклатиха реномето на някогашната номер 1 организация за аматьорски бокс.

Ето какво каза и Томас Бах:

Снимка: БТА

„Взехме това решение и смятаме, че то е в полза на бокса. От една страна, искаме да сме сигурни, че боксьорите от цял свят ще имат възможността да реализират голямата си мечта и в същото време да наложим съответните наказания на АИБА.

Важно е да се спомене, че предложихме това наказание да бъде само за предстоящите игри, но ако от АИБА искат отново да им бъде поверено това събитие, ще трябва да видим сериозна промяна в тях“, сподели Бах.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.