Начало Бокс Над 300 боксьори от 30 държави ще участват на Купа „Странджа“

Над 300 боксьори от 30 държави ще участват на Купа „Странджа“

Над 300 боксьори от 30 държави ще участват на Купа „Странджа“
0

Най-старата боксова надпревара в Европа стартира във вторник.

Огромен брой състезатели ще вземат участие в 71-вия турнир по бокс за Купа „Странджа“. Над 300 боксьори от 30 страни ще се качат на ринга в столицата. Надпреварата започва в утрешния ден и ще продължи до събота като арена на двубоите ще бъде столичната зала „София“. За първите дни входът е свободен, а за полуфиналите в петък и финалите в събота, е с билет от 10 лв. Събраните средства ще бъдат дадени на победителите.

България ще бъде представена от 10 състезатели при мъжете и 7 при жените.

При мъжете Жоел Арате, Александър Александров и Валентин Поптолев ще разчитат на пълен състав, като единствено представителят ни в категория над 91 кг. – Петър Белберов, е под въпрос заради контузия. В отбора ни ще бъдат многократният европейски шампион Даниел Асенов (52 кг.) и третият от Световното първенство Екатеринбург Радослав Панталеев (91 кг.), които проведоха лагер в САЩ, на базата на националния им отбор. Останалите ни състезатели са: Боян Асенов (57 кг.), Кирил Русинов, Венсан Киркоров и Стилян Христов (63 кг.), Иван Атанасов (69 кг.), Симеон Чамов (75 кг.) и Благой Найденов и Кристиян Николов (81 кг.).

При жените пък няма да участва Стойка Петрова, която ще получи право да се състезава отново на 21 февруари, когато изтича административният срок на УАДА за завръщане на отказал се състезател. Така в категория до 51 кг. на ринга в зала „София“ ще се качат три българки. Това са Габриела Димитрова, Златислава Чуканова и Севда Асенова. Другите ни представителки са Станимира Петрова (57 кг.), Деница Елисеева и Асъхан Мехмедова в кат. до 60 кг. и Мелис Йонузова (69 кг.). Преди турнира женският ни национален отбор проведе лагер на високопланинската спортна база в Белмекен.

Помощник-треньорът на мъжкия състав Александър Александров обясни, че турнирът за Купа „Странджа“ ще бъде използван като подготовка за предстоящата европейска олимпийска квалификация през март в Лондон. Непосредствено преди нея националите ни ще бъдат на лагер във Великобритания.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".