Начало Бокс Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 2)

Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 2)

Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 2)
0

Майк Тайсън срещу Джордж Форман

„Големия“ страх на „Железния“

Историята около тази битка, която така и не се състои, е доста интригуваща. Най-малкото в едно изречение поставяме името на „Железния“ Майк Тайсън, ужасът на тежката категория в тези години, и думата страх.

През 1986 г. Майк Тайсън печели титлата на WBO в мач срещу Тревър Бърбик и така става най-младият световен шампион в историята на тежка категория. В следващите си три мача през 1987г. печели титлата на WBA срещу Джеймс Смит и малко след това става безспорен шампион в тежка категория като побеждава Тони Тъкър и му отнема пояса на IBF. 

Във въпросната година боксовата общественост се вълнува и от още едно интересно събитие. Един бивш шампион, с изключително тежки юмруци, обявява своето завръщане след десет годишна пауза.

Причина № 1 – да набере средства за младежкия християнски център, носещ неговото име, който е основал след последната си загуба на ринга.

Причина № 2 – Да се бие и победи Майк Тайсън.

Става въпрос за “Големия” Джордж Форман. Ветеранът е на 38 години, а последният му мач се е състоял през далечната 1977 г. Малко преди това загубата от Мохамед Али сериозно разклаща психиката му. Впоследствие качва около 50 кг., а завръщането му буди, ако не насмешка, то искрено притеснение в боксовите среди. 

До края на годината изиграва 5 мача срещу безимени съперници. Побеждава и в петте срещи, но това не оборва мнението на критиците му.

Следващата година Форман се бие в забележителните 14 мача. Измежду съперниците му е бившият шампион в лека тежка и полутежка категория – Дуай Мохаммед Кави.

В този мач Форман понася доста удари в главата, но въпреки това продължава да притиска противника си. В седмия рунд Кави просто се отказва и така Форман преминава първия по-сериозен тест от похода си към завръщането в тежка категория. 

Мнозина смятат, че с тактиката си от този мач Големия Джордж няма шанс срещу Тайсън. Освен може би самият Тайсън.

През 1989г.  Форман продължава да доминира съперниците си като записва 9 победи . 

Следващият му сериозен съперник Джери Кууни е губил единствено от Лари Холмс и Леон Спинкс. “Големия”го прегазва само за пет минути.

В този момент историята става наистина интересна. Годината е 1991-ва. Тайсън току що е загубил от Бъстър Дъглас. Все по-упорито в боксовия свят почва да се шуми за мач между Форман и Тайсън. А един от най-уважаваните журналисти в тези години – Франк Лотиерсо хвърля светлина по въпроса защо срещата продължава да бъде отлагана.

Става въпрос за разговор между него и Робърт Гуудман – промоутър и публицист, който работи съвместно с Дон Кинг.

Той твърди, че е присъствал на разговор между Майк Тайсън и Дон Кинг, в който мениджърът настоявал за боксов мач срещу Форман. “Железния” категорично отказал с думите, че няма шанс срещу “Големия” Джордж. Според разказа на Боби Гуудман,  Тайсън и неговият легендарен треньор и ментор Къс Д’амато наблюдавали многократно срещата между Форман и Джо Фрейзър. Тайсън се възхищавал на упоритостта на „Димящия“ Джо, който се изправя общо 7 пъти от бруталните атаки на противника си.

Според Д’амато  никой боксьор с размерите и стила на Тайсън, каквито са Фрейзър и Роки Марчиано, няма шанс срещу Форман. Разбира се, по това време Майк е само на 18 години, а „Големия“ Джордж е отписан от боксовия хоризонт. 

Историята на Франк Лотиерсо никога не е оспорвана от Майк Тайсън. Нито веднъж.

Монетата обаче има две страни. Много години след окончателното си пенсиониране Форман заявява в интервю, че никога не е искал истински да се изправи срещу Железния. Самият Мохамед Али го предупредил в приятелски разговор за силата на Тайсън и се е опитвал да го разубеди от намеренията му да се бие срещу него.

Така или иначе, двамата бойци никога не се изправят един срещу друг. 

Изходът от  битката между най-младият и най-възрастният шампион в историята на категорията, завинаги ще владее умовете на феновете.