Начало Бокс Отклон, ляво кроше, край на мача

Отклон, ляво кроше, край на мача

Отклон, ляво кроше, край на мача
0

На тази дата през 1989г. Майк Тайсън нокаутира Карл Уилямс и това е последният мач в кариерата му, след който „Железния“ ще носи на раменете си коланите на трите основни федерации, както и статута на безспорен шампион в тежка категория.

Уилямс вече се е бил в един мач за световна титла. Няколко години по-рано той предизвиква Лари Холмс за отличието му на IBF, но губи със съдийско решение. Следват победа и загуба, след което той влиза в серия от пет триумфа, един от които срещу бившия световен шампион Тревор Бърбик. Тази победа му отрежда претендентско място за титлите на Тайсън. Двамата имат старо познанство – когато „Железния“ е още на 17 годишна възраст, Уилямс е негов спаринг партньор.

Тайсън дебютира в тежка категория през 1985г. и за 20 месеца той вече има актив от умопомрачителните 28 победи. Това прави по малко повече от една битка на месец, като само две са се изиграли в пълните си рундове. Последната от тези победи е срещу шампиона на WBC Тревор Бърбик. „Железния“ го отнася в 20-а секунда на втори рунд и така се превръща в най-младият световен шампион. Следват победи над Джеймс Смит и Тони Тъкър, които го превръщат в безспорен шампион.

Така стигаме до въпросния мач. Тайсън все още донякъде е с всичкия си, въпреки че вече започва да отсъства от залата и се разделя с Кевин Рууни. Но това е „Железния“, ползващ левия си прав и достатъчно обигран за да извлече максимума от разработената от Къс Д’Амато система – peek-a-boo.

За самия двубой можем да напишем малко, освен че представянето на двамата боксьори трае по-дълго от самата спортна част. Уилямс се опитва да наложи удобна дистанция с левия си прав, който дори намира целта няколко пъти. Но 93 секунди след първия гонг Тайсън контрира левия прав на опонента си с отклон и ляво кроше, което праща Уилямс на земята. Той се изправя на осем, но след като не отговаря на въпроса на рефера, той прекратява срещата. Уилямс изглежда адекватен, но според съдията очите му са били замъглени и е изглеждал неадекватен, което е наложило намесата му.

Заради уж спорното прекратяване на двубоя Уилямс и лагера му искат реванш, но Дон Кинг заявява, че първо той трябва да победи няколко много добри боксьори за да се качи отново на ринга срещу Тайсън.

Това се явява и последната успешна защита на титлите за „Железния“. Той ще загуби от Бъстър Дъглас в Япония няколко месеца по-късно, а кариерата му ще тръгне главоломно надолу, след като през 1991-а година е осъден за изнасилване и прекарва в затвора 3 години.