Начало Бокс Отваря ли се Саудитска Арабия за женските бойни спортове?
0

Отваря ли се Саудитска Арабия за женските бойни спортове?

Отваря ли се Саудитска Арабия за женските бойни спортове?
0

Решението Джеда да е домакин на първия женски боксов мач в историята на Саудитска Арабия предизвика множество реакции. На 20 август, в една от подгряващите срещи на реванша между Олександър Усик и Антъни Джошуа, ще станем свидетели, на нещо, което не се е случвало досега. Британката Рамла Али, която е със сомалийско потекло, ще се изправи срещу доминиканката Кристал Гарсия. Двете ще се бият в категория „супер петел“ и ще приковат част от вниманието върху себе си.

На фона на множеството забрани за жените в тази част на света, започна да се повдига въпросът дали Саудитска Арабия няма да започне да се отваря малко повече към Запада. И най-вече към възможността дамите да практикуват бойни спортове в страната. Отговорът предстои да разберем в съвсем близко бъдеще. Но според Али, която има 6 успеха на професионалния ринг, това е неизбежно.

В Саудитска Арабия ще се случи нещо историческо. Това е огромна, монументална стъпка, защото дава надежда на много жени, че нещо се променя. Много момичета ще гледат към нас и ще знаят, че и те могат да са на нашето място. Жени, които досега не са смеели да мечтаят“, коментира пред ESPN Рамла.

Тя споделя още, че мачът е огромна отговорност, както за нея, така и за Гарсия. „От една страна, трябва да постигна победа. Но самата среща е нещо повече. Тя е признак на прогрес. Стъпка в правилната посока за Саудитска Арабия. Не знам как хората в залата ще реагират на нашия двубой. Но знам, че жените в страната ще станат смели след неговото излъчване“, допълва още боксьорката.

Рамла бе част от галавечерта, на която Кубрат Пулев допусна спорна загуба с 1:2 гласа от Дерек Чисора на 9 юли.