Начало Бокс Паметна плоча за Борис Георгиев-Моката (СНИМКИ)
0

Паметна плоча за Борис Георгиев-Моката (СНИМКИ)

Паметна плоча за Борис Георгиев-Моката (СНИМКИ)
0

Легендата на българския бокс и изобщо на българския спорт – Борис Георгиев-Моката получи поредното заслужено признание. Първият българин с медал от Олимпийски игри, който си отиде от този свят на 87-годишна възраст през 2017-а, се сдоби посмъртно с паметна плоча. Тя бе поставена на вход „А“ на блок №17 на ул. „Драгалевска“ 15 в столицата, където боксьорът е живял преди 70 години.

Поводът? Именно преди 7 десетилетия Моката спечели първия медал за България от Олимпийски игри. Това става на 2 август 1952-а в Хелзинки, където Георгиев печели бронзово отличие в категория до 75 килограма.

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 година в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа „Странджа“ записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. През 1987 година спортистът е удостоен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет МОК за заслуги към олимпийското движение, връчена му от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с орден „Стара планина“.

тагове: