Начало Бокс Поставиха три условия, за да запазят бокса на Игрите в ЛА 2028
0

Поставиха три условия, за да запазят бокса на Игрите в ЛА 2028

Поставиха три условия, за да запазят бокса на Игрите в ЛА 2028
0

Международната боксова асоциация ИБА има поставени три конкретни условия, за да запази мястото си на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028. В момента един от най-древните спортове, които са част от най-големия спортен форум на планетата от началото на миналия век, е поставен пред угрозата да не присъства сред петте преплетени кръга в САЩ.

Причината за драматичния развой на събитията е множеството съмнения в корупционни практики в ИБА, спорните съдийски решения по време на Игрите в Рио де Жанейро 2016, липсата на ясна позиция относно неправомерно изхарчени пари за организация на определени състезания и сериозни съмнения около последните три избора за президент на Асоциацията. Именно това доведе и до изключването на ИБА от структурите на Международния олимпийски комитет, като последният боксов турнир на Игрите в Токио бе проведен без нейно участие, изцяло под патронажа на МОК.

twitter.com

Сега ситуацията е такава, че международната федерация има срок до края на 2023 година да изпълни три условия, за да възстанови пълноправното си членство в Комитета и да се запази на Игрите в ЛА 2028. Едно от тях е свързано с финансирането – то трябва да стане много по-прозрачно, с яснота откъде идват и къде отиват средствата във федерацията. Също така и да бъдат погасени всички задължения, които са натрупани през годините.

Второто е да се възстанови доверието върху провеждането на боксовите срещи. Това трябва да стане с промяна в правилата, ново точкуване, както и съответно тотално обновяване на съдиите, както на ринга, така и около него. Да бъде проведен мониторинг през този период, включително и по време на квалификационните турнири за Париж 2024.

twitter.com

Третото – ръководството на ИБА да спази всички препоръки, които са спуснати от МОК, по отношение начина на провеждане на изборите, включване на нови лица в отделните структури, както и значително изравняване на броя на мъже и жени в тях.

От МОК информират, че ще следят внимателно какво се случва в ИБА, както и изпълнението на тези три конкретни изисквания. Ако те бъдат покрити в максимална степен, то боксът ще продължи да е част от Игрите и ще остане в тях за Лос Анджелис 2028, както и в по-далечно бъдеще. В противен случай, ИБА ще трябва да продължи да се реформира и да чака своето завръщане евентуално през 2032 година.

Шефът на ИБА Умар Кремльов има срок от две години да изчисти имиджа на федерацията