Начало Бокс Поставиха в кома боксьора, който се би с въздуха
0

Поставиха в кома боксьора, който се би с въздуха

Поставиха в кома боксьора, който се би с въздуха
0

Южноафриканският боксьор Симизо Бутлези, който се боксира няколко секунди с въздуха, обърнал гръб към съперника си Сифезил Мнтунгва, е поставен в изкуствена кома. Това обявиха от щаба му. Прегледите са показали, че той има кръвоизлив на мозъка, както и кръвотечение, което е принудило докторите да действат моментално и да го сложат под 24-часово наблюдение. Състоянието на боеца е критично, като има опасност за живота му.

Бутлези боксира за титлата на Африка в Дърбан. Той доминира над съперника си в продължение на 10 рунда, но в самия край на двубоя, броени секунди преди финалния гонг, изненадващо изпадна в делюзия. Симизо тръгна към съдията, след което започна да размахва във въздуха, с гръб към съперника си. Срещата бе прекратена, а Мнтунгва обявен за победител. Самият Бутлези бе откаран в болницата, където резултатите действително са притеснителни.

Състоянието му не е никак добро, критично е, но все пак стабилно. Открихме, че има кръв в мозъка, но за съжаление кондицията му е такава, че не ни позволява да предприемем операция. Затова е и в изкуствена кома“, обяви д-р Мабасо-Дламини.

Според треньора Беки Мнгомезулу, до изпадането в делюзия не е имало причина да се смята, че боксьорът му има някакъв проблем. „Нищо не индикира това състояние. Той доминираше в мача, почти не е получил удар, а и в тренировъчния процес не е имал проблем. Не мога да си обясня случилото се. Той бе в отлична форма преди 10-ия рунд“, казва специалистът.

Пред ESPN думите му са потвърдени и от обявяващия срещите Сифо Масего. „Симизо диктуваше условията на ринга, беше в пълен контрол на мача от първия рунд. Почти не е получил удари. Никой в началото не разбра какво се случва. Беше нещо, което никой не е очаквал“, споделя той.

Според докторите, най-вероятно става въпрос за наслагване във времето. Те отчитат, че боксьорът може да е получил удари в подготовката или в предишни мачове, които са дали отражение едва сега.