Начало Бокс През 2008-а шокира целия свят, а сега…
0

През 2008-а шокира целия свят, а сега…

През 2008-а шокира целия свят, а сега…
0

Формата е временна, а класата вечна. Колко често сте чували тази реплика, когато става въпрос за звезди от най-висок ранг? Редовно сме ставали свидетели на подобен развой на спортни събития, без значение от дисциплината.

В този случай обаче, нещата не са точно такива. Помните ли Брейдис Прескът? Предполагаме че не. Това е човекът, който за 54 секунди придоби световна слава и си отвори широко портите към величие. Уви, нещата за него не се развиха по начина, по който би му се искало.

На 6 септември 2008 година колумбиецът стана първият боксьор в света, който побеждава суперзвездата на Великобритания Амир Хан. Двубоят продължава точно 54 секунди, а Прескът не просто ликува. Той го прави със зверски нокаут насред Манчестър.

„Крал” Хан е в серия от 18 поредни победи в лека категория и е считан за следващия сигурен световен шампион. Съперникът му пък има актив от 19 успеха, но далеч не е толкова известен. Нокаутът обаче променя всичко и изстрелва колумбиецът високо нагоре в ранглистата, както и в полезрението на големите имена. Това носи на Прескът и интерконтиненталната титла на WBO в лека категория.

Каква обаче е съдбата на Брейдис? Превъртаме лентата и идваме в днешно време. Сензацията е останала далеч в миналото. На 38 години, колумбиецът вече има 50 мача зад гърба си. От онзи успех обаче е останало само бледа сянка. В последващите 30 двубоя Прескът постига 11 победи и допуска 19 поражения.

Още по-тежко за него е, че от 5 години насам той има 1 успех в 12 мача! Последният му позитивен резултат е от април 2018-а срещу Сегундо Ерера в супер полусредна категория. Ако трябва да задълбаем още повече, 4 от последните 7 успеха на колумбиецът, датиращи назад във времето от януари 2012-а, са срещу негови сънародници, а нито един от тях не му носи изкачване в ранглистата.

Да, формата е временна, а класата вечна. Максимата важи в много случаи, но този не е един от тях. И идва, за да покаже, че всеки може да има своя звезден миг. Но не всеки може да се възползва и да извлече максимума от него. Затова е важно да се знае, че нищо не може да се приема за даденост, трябва да се бориш и да отстояваш своето всеки ден, всеки час, иначе съдбата дава, но и взима обратно.