Начало Бокс Разкриха за невъобразима корупция в олимпийския бокс
0

Разкриха за невъобразима корупция в олимпийския бокс

Разкриха за невъобразима корупция в олимпийския бокс
0

Корупция, в невъобразими размери в олимпийския бокс, разкрива доклада на известния юрист и разследващ специалист Ричард Макларън. Той бе нает от Борда на директорите на международната федерация ИБА и лично от президента на централата Умар Кремльов. Целта – да се видят проблемите на организацията и причините един от най-древните спортове в света да е пред изключване от Олимпийските игри.

Припомняме, че ИБА трябва да изчисти името си и да покаже на Международния олимпийски комитет МОК, че има напредък в борбата с корупцията. Ако успее да направи това до края на 2023 година, то спортът ще остане част от Игрите и в Лос Анджелис 2028. В противен случай Париж 2024 ще е последен за боксьорите под петте преплетени кръга.

В доклада на Макларън, който е от 114 страници, се разкрива за масова корупция сред боксовите съдии. Той твърди, че тя е превзела съдийската комисия, като е имало рефери, които са действали с тайни сигнали по време на Игрите в Рио де Жанейро 2016. Те са дирижирали предварително мачове и са определяли изхода им чрез действия, останали незабелязани към онзи момент.

twitter.com

Макларън разследва периода от 2006-2017, когато президент на тогавашната АИБА бе Чин Куо Ву.Хората в спорта трябва да се сменят. Определени лица са достигнали до толкова сериозно ниво на корупция, че трудно може да си го представим и обясним. Чистотата на спорта е абсолютно нарушена“, твърди в доклада си юристът.

Под ръководството на Кремльов бяха освободени 22-ама съдии, определени за „високо-рискови“. Отделно още 15 са подложени на обстоен мониторинг, а някои от случаите са дадени на дисциплинарните комисии. „Положението е доста сериозно, защото дори съдии от най-ниско ниво, които са на международни турнири, се чувстват безнаказани. Това води до още по-голямо задълбаване на корупционни практики“, казва още Макларън.

Той обаче дава и надежда на боксовото семейство. А именно – по думите му, под ръководството на Кремльов, макар ситуацията да не е цветуща, все пак се вижда някакъв напредък. Руският бизнесмен изчисти задълженията на ИБА, като направи това с договор с „Газпром“. В момента компанията е низвергната заради войната в Украйна, но Макларън твърди, че това няма общо с факта, че състоянието на централата се подобрява.

Какъвто и дебат да се води по отношение източника на финансиране, в резултат на руската инвазия в Украйна, то няма съмнение, че спонсорството на „Газпром“ спаси ИБА. Уверен съм, че боксът не е в нокаут и може да се изправи на краката си“, отчита Макларън.

Ричард Макларън се зае с разследването на корупционни практики в международната боксова федерация ИБА