Начало Бокс Шефът на световната борба отправи сериозни критики към бокса

Шефът на световната борба отправи сериозни критики към бокса

Шефът на световната борба отправи сериозни критики към бокса
0

Преиздентът на световната федерация по борба и член на изпълнителния борд на Международния Олимпийски Комитет (МОК) – Ненад Лалович, не спести забележките си относно липсата на прогрес в Международната Асоциация по бокс (АИБА).

boec.bg

През 2019 г. АИБА бе лишена от правото да направлява боксовия турнир на Летните олимпийски игри в Токио, като наказанието дори можеше да е по-тежко – изхвърляне на спорта. Главата на световната борба, който освен това е и член на Комитета за мониторинг към МОК, знае много добре как и какво се прави в подобни ситуации.

Древният спорт бе на косъм да изгуби олимпийският си статус през 2013 г., но след бързата и адекватна намеса на Лалович и хората около него борбата бе върната там където ѝ е мястото.

twitter.com

Не така обаче действат в АИБА. Проблемите там започнаха още от миналите Игри в Рио, където избухна скандал за корупция сред съдиите и реферите. През 2018 г. пък избраният за президент на бокса – Гафур Рахимов, бе обвинен в трафик на наркотици от Министерството на финансите на САЩ и след това подаде оставка. Няколко пъти.

„Очаквах повече от хората, които ръководят АИБА“, сподели Лалович за временните ръководни органи на асоциацията, която има дълг от $16 милиона долара.

„Те нямат ясен финансов план за бъдещето. Предполагах, че ще работят далеч по-усърдно за разрешаването на този проблем. Имахме три срещи с тях, но не виждам прогрес в нито една от насоките, които им зададохме.

„Каквото и да са замислили, по-добре да се разбързат“, заяви 62-годишният сърбин.

Временните шефове на бокса обещаха преди време да се гласува доверие на нови личности, които да влязат в системата, но липса на кворум на няколко заседания възпрепятства процеса за реформи.

„Статутът на АИБА няма да бъде преразглеждан преди провеждането на тазгодишните игри“, допълни Ненад Лалович.

„Те все още могат да се поправят, но трябва в най-скоро време да свикат събрание и да излъчат нов президент, който да се бори за това АИБА да си върне организацията за Париж 2024“.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.