Начало Борба Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година

Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година

Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година
0

Международната федерация по борба (UWW) заяви в МОК плажната борба в програмата за Летните Олимпийски игри в Париж, които ще се проведат през 2024 година. И то в 4 категории само при жените.

„Така ще се доближим до баланса между половете. Състезанието по плажна борба в Париж може да мине в рамките на ден, тъй като се предполага, че ще има по 10 момичета във всяка категория. А и ще използваме игрището за плажен волейбол край Айфеловата кула“, заяви Ненад Лалович, президент на UWW пред „Екип“.

В момента олимпийската борба разпределя 18 комплекта медали, като 12 са при мъжете съответно в класическия и свободния стил, а другите 6 са при жените, така балансът ще стане 12 към 10.

Припомняме, че България може да се похвали с успехи в този спорт. Миглена Селишка спечели бронзов медал в категория до 50 кг. на първите Плажни Олимпийски игри, които се проведоха в Доха през септември.

Още в дебюта на този спорт – Световното първенство в Обзор през 2009 година, страната ни печели цели 5 медала, от които две титли (Николай Станчев при 85-килограмовите и Димитър Кумчев в кат. над 85 кг.). Другите отличия от шампионата за нас са два сребърни медала и един бронзов.

В МОК са получени заявки за включването в програмата на още седем спорта – сърфинг, скално катерене, скейборд, брейк данс, морско гребане, паркур и плажен хандбал.

В края на годината ще стане ясна окончателната програма на спортовете, които ще бъдат включени за Игрите във френската столица.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".