Начало Борба Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година

Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година

Плажната борба може да дебютира на Олимпийски игри през 2024 година
0

Международната федерация по борба (UWW) заяви в МОК плажната борба в програмата за Летните Олимпийски игри в Париж, които ще се проведат през 2024 година. И то в 4 категории само при жените.

„Така ще се доближим до баланса между половете. Състезанието по плажна борба в Париж може да мине в рамките на ден, тъй като се предполага, че ще има по 10 момичета във всяка категория. А и ще използваме игрището за плажен волейбол край Айфеловата кула“, заяви Ненад Лалович, президент на UWW пред „Екип“.

В момента олимпийската борба разпределя 18 комплекта медали, като 12 са при мъжете съответно в класическия и свободния стил, а другите 6 са при жените, така балансът ще стане 12 към 10.

Припомняме, че България може да се похвали с успехи в този спорт. Миглена Селишка спечели бронзов медал в категория до 50 кг. на първите Плажни Олимпийски игри, които се проведоха в Доха през септември.

Още в дебюта на този спорт – Световното първенство в Обзор през 2009 година, страната ни печели цели 5 медала, от които две титли (Николай Станчев при 85-килограмовите и Димитър Кумчев в кат. над 85 кг.). Другите отличия от шампионата за нас са два сребърни медала и един бронзов.

В МОК са получени заявки за включването в програмата на още седем спорта – сърфинг, скално катерене, скейборд, брейк данс, морско гребане, паркур и плажен хандбал.

В края на годината ще стане ясна окончателната програма на спортовете, които ще бъдат включени за Игрите във френската столица.