Начало Бокс Световният бокс иска да стане член на МОК до Игрите в Лос Анджелис

Световният бокс иска да стане член на МОК до Игрите в Лос Анджелис

Световният бокс иска да стане член на МОК до Игрите в Лос Анджелис
0

Ръководителите на Световния бокс се надяват учредената през миналата година организация да бъде приета за член на Международния олимпийски комитет до Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

През юни миналата година МОК изключи от структурите си управляваната от руския олигарх Умар Кремльов Международна боксова асоциация (ИБА), която години наред бе със замразено членство заради различни провинения.

За да спасят мястото на бокса в олимпийската програма някои от най-големите национални федерации в света взеха решение да се обединят в организацията Световен бокс. Тя обаче все още не е успяла да събере дори и половината от националните федерации под шапката си, като масово страните от Азия и Африка остават членове на доста стабилната финансово ИБА. Към момента членове на Световния бокс са 27 национални федерации.

Това трябва да са последните Олимпийски игри, в които МОК организира боксовия турнир. Заради решението на последната сесия на МОК миналата година, включването на бокса в програмата на Игрите през 2028 година засега е замразено„, посочи по-рано тази седмица спортният директор на МОК Кит МакКонъл.

Той добави, че дори боксът да бъде включен в програмата на Игрите през 2028 година, с неговото организиране няма да се занимава ИБА.

Коментарите, направени от МОК, са ясно послание към националните федерации, че те трябва да се присъединят към новата международна федерация възможно най-скоро, за да запазим спорта в олимпийската програма. Само така Световният бокс ще може да иска официално признаване от МОК“, заявиха от Световния бокс.

До момента квоти за Олимпийските игри в Париж имат 188 боксьори от 56 национални федерации. България е една от тези федерации, като за момента има четири квоти – две при мъжете и две при жените. Последната олимпийска квалификация е в Банкок, Тайланд от 25 май до 2 юни, където ще бъдат разпределени 51 места в общо 13 категории – седем при мъжете и шест при жените.

тагове: