Начало Бокс Томас Бах: МОК полага всички усилия да върне руските и беларуски спортисти

Томас Бах: МОК полага всички усилия да върне руските и беларуски спортисти

Томас Бах: МОК полага всички усилия да върне руските и беларуски спортисти
0

Международният олимпийски комитет е в тесен контакт с федерациите по различни видове спортове и полага всички усилия за допускане на руските и беларуски спортисти до международните състезания. Това заяви президентът на МОК Томас Бах, цитиран от агенция БТА.

Сега полагаме всички усилия, за да изпълним мисията на олимпийското движение за връщане на руските и беларуски спортисти на международни състезания. Ние сме в тясно сътрудничество с международните федерации, под чиято егида се провеждат турнирите, и се надяваме, че мисията на Олимпийското движение може да бъде изпълнено при предварително обявените условия: спортисти от Русия и Беларус да участват с неутрален статут. Така че наистина можем да обединим света на Олимпийските игри в Париж„, каза Бах.

Знаете за изявленията на различни правителства, които искат да решат кой може и не може да участва в олимпийските игри и международни спортни състезания. Трябва да настояваме тези решения да се вземат от отговорните за това спортни организации. Правителствата имат право да изразят своята позиция, но те също трябва да разберат, че всеки бойкот ще накаже собствените им спортисти и ще ги лиши от възможността да се гордеят с успеха си в олимпийските състезания„, добави той.

Кличко нападна президента на МОК: Служи на руските интереси!

На 28 февруари 2022 година МОК препоръча руските и беларуски спортисти да не бъдат допускани до състезания поради ситуацията в Украйна. На 28 март 2023-а Изпълнителният комитет на МОК препоръча те да могат да участват в международни турнири като неутрални спортисти и само тези, които не са се изказали публично в подкрепа на специална военна операция в Украйна и не са свързани с въоръжените сили или агенциите за национална сигурност. В същото време руските и беларуските спортисти не трябва да бъдат представени в отборните спортове. Решението за участието им на олимпиадата в Париж 2024 ще бъде взето по-късно.

На 30 март Томас Бах разкри, че организацията е поискала от военни експерти да установят критерии за определяне на спортисти, служещи във военните структури на Русия, за да се прави разлика между военната служба, която съществува в страната, и тези, които продължават да служат по собствено желание. В тази връзка той също така препоръча международните федерации да имат независими експерти, които да решават този въпрос, за да се анализира всеки отделен случай и да се изготвят общи правила, които могат да бъдат разрешение за всички спортове.

През февруари повече от 30 страни, включително Великобритания, САЩ, Япония, страните от Европейския съюз, се изказаха за оставане в сила на забраната за участие на представители на Русия и Беларус в международни спортни състезания. Също така някои държави обявиха евентуален бойкот на Олимпийските игри, ако руските и беларуски спортисти бъдат допуснати до участие в тях. МОК заяви, че държавите не трябва да се намесват в автономията на спорта, в противен случай той може да престане да съществува в сегашния си вид. Организацията също така изрази надежда, че впоследствие страните няма да бойкотират Игрите във френската столица, тъй като „предишните бойкоти не са довели до нищо добро“.