Начало Бокс Участието на трансджендъри в бокса ще бъде обсъждано от WBC

Участието на трансджендъри в бокса ще бъде обсъждано от WBC

Участието на трансджендъри в бокса ще бъде обсъждано от WBC
0

Участието на трансджендър хората в бокса е противоречива тема и ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на WBC. От федерацията излязоха с изявление по темата:

Основният проблем тук, разбира се, е участието на трансджендър жените в женски двубои, тъй като терапиите, които целят да променят техните хормони, не премахват физическите различия между двата вида участници. Нормално е трансджендърите да имат предимство във физиката си, тъй като прекалено дълго време са живеели с мъжки хормони. С това предимство, те застрашават здравето на останалите състезателки.“

„Естествено има и друга гледна точка, твърдяща, че терапиите при транс жените са достатъчни да намалят нивото на тестостерона до нива, които да не позволят на телата им да произвеждат мускулна маса и съответно да получават предимство в женските двубои.

Ценностите на WBC са лоялност, справедливост и почтеност. Ние ценим бокса и здравето на всички боксьори е основен приоритет. Ние сме отдадени на идеята да защитаваме човешките права, да намалим дискриминацията и да помогнем на тези, които имат най-много нужда. Вярваме, че боксът е за всички и затова участието на трансджендър хората в боксови мачове ще бъде основна тема на предстоящото ни заседание.“

От WBC явно не смятат за нужно да обсъждат участието на трансджендър мъже в боксови двубои. Вероятно защото се счита, че мъжете родени като жени няма да имат физическо предимство, ако се бият в мъжки двубои. Такъв пример е Патрисио Мануел, който се превърна в първия трансджендър мъж, спечелил професионален мач.

тагове: