Начало Бокс Защо Фюри – Усик е главната битка в тежка категория за XXI век?

Защо Фюри – Усик е главната битка в тежка категория за XXI век?

Защо Фюри – Усик е главната битка в тежка категория за XXI век?
0

Това наистина се случва. Тайсън Фюри и Олександър Усик подписаха договор за двубой, който ще се проведе в Саудитска Арабия тази зима.

Двама шампиони, които са доказали, че са много по-силни от останалите претенденти, и четирите пояса са на линия за първи път в историята на тежка категория.

През последните 20 години тази битка е практически ненадмината по отношение на значимостта на събитието и ниво на противниците. Единствените сравними са двубоите между Ленъкс Люис и Майк Тайсън и Виталий Кличко. Но Тайсън беше в упадък, а Кличко преди това беше загубил от Крис Бърд и все още не беше доминиращата сила в дивизията.

Усик и Фюри се разбраха! Ще има грандиозен бой по Коледа

Можете също да си спомните битката между Владимир Кличко и Тайсън Фюри, но тя по-скоро се превърна в сензация и разкри нов лидер на света. Освен това Кличко тогава беше с 12 години по-голям и вече беше загубил три пъти. Сега Фюри е на 35, Усик е на 36. И двамата са непобедени шампиони.

Що се отнася до коланите, последният безспорен шампион в тежка категория е Люис. През 1999 г. той победи Ивендър Холифийлд, за да вземе коланите на WBC, WBA и IBF (ерата на трите основни пояса продължи до 2007 г., когато беше добавена титлата на WBO). След Люис, братята Кличко управляваха дивизията, но поради нежеланието да се боксират помежду си, най-силният боец ​​не можа да бъде идентифициран.

Мениджърът на Усик за битката с Фюри: Възхитен съм, още не мога да повярвам, че това се случва!  

Тогава Тайсън Фюри победи Владимир Кличко, за да се оттегли временно и три пояса се освободиха. Постепенно Антъни Джошуа ги събра, доказвайки, че е един от двамата най-силни бойци в дивизията. Вторият беше Дионтей Уайлдър, шампионът на WBC и притежаващ най-тежкия удар в съвременния бокс.

Говореше се много за двубой между Джошуа и Уайлдър, който да разкрие краля на тежката категория. Но битката така и не се материализира. Както е ясно сега, този крал щеше да е регент, защото двама още по-талантливи бойци се озоваха в тежката категория.

След тригодишна пауза, придружена от депресия и затлъстяване, Тайсън Фюри се върна към бокса и се срещна с Уайлдър. За изненада на целия свят, той надигра шампиона и се издигна след тежък нокдаун в 12-ия рунд, но съдиите отчетоха равенство. В два реванша Фюри нокаутира два пъти Уайлдър и сложи край на всички въпроси.

Усик и Фюри ще си поделят бомбастична сума

През 2019 г. абсолютният шампион в средна категория Усик премина в тежка категория. Две години по-късно той се срещна с Джошуа и, въпреки разликата в размера, уверено победи шампиона. Реваншът се оказа по-равностоен, но Усик отново спечели и запази поясите на WBA, IBF и WBO.

Сега чакаме битка между двамата най-силни бойци от последното десетилетие: Фюри победи Владимир Кличко и Дионтей Уайлдър, Усик – Антъни Джошуа. И двамата бойци са бъдещи боксьори в Залата на славата и единственото нещо, което може наистина да затвърди тяхното наследство, е битка един срещу друг.

Източник: Sports.ru