Начало Бокс Жоел Арате обвини съдиите в ощетяване на Даниел Асенов и Хавиер Ибаниес
0

Жоел Арате обвини съдиите в ощетяване на Даниел Асенов и Хавиер Ибаниес

Жоел Арате обвини съдиите в ощетяване на Даниел Асенов и Хавиер Ибаниес
0

Поне още два медала са заслужавали да спечелят боксьорите ни на Европейското първенство в Ереван. Това заяви главният треньор на България Жоел Арате при завръщането от арменската столица. Шампионатът приключи в понеделник, а равносметката е сребро на Ергюнал Себахтин (48 кг) и бронз на Даниел Асенов (54 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг). Освен това Кристиян Николов зае пето място при 80-килограмовите.

Реално трябваше да имаме поне 5 медала. Не съм много доволен, но целта е Олимпийските игри в Париж. За този период на подготовката, в който се намираме, смятам, че представянето в Ереван е нормално. Радо Панталеев, Крастиян Николов, Йордан Морехон, Хавиер Ибаниес и Даниел Асенов загубиха с по 2:3 гласа. Убеден съм, че Хавиер и Даниел спечелиха техните мачове и трябваше да са на финал. Особено при Хавиер, той даде максимума си и за много от специалистите, които бяха там, спечели мача. Но срещу себе си имаше арменец, а в залата бе министърът на спорта на Армения, така че има и това логично обяснение“, каза Арате.

Той е оптимист, че с неговия щаб работят в правилна посока и България вече има силен отбор, с много потенциални медалисти в отделните категории. „Гледаме да направим силен отбор и вървим в правилната посока. Защото имаме 8-9 момчета, които всеки от тях е потенциален медалист и шампион“, каза Арате.

Той похвали младите момчета в отбора и изрази съжаление за развоя на срещата на Радослав Росенов. „Радо е с огромен потенциал, всички го виждат и съжалявам, че така се получи, но той тепърва ще печели много медали за България. Трябва да изчистим грешките в следващите месеци, за да се подготвим максимално добре за следващата година. Радвам се за Ергюнал, който направи много силно първенство. Потенциалът е наистина голям. Има вътрешна конкуренция, което ще изведе боксьорите ни на още по-високо ниво“, каза още Арате.

Треньорът поздрави колегите си от националния отбор за жени, както и за младежи, за успехите през първата половина на годината. „Честито на жените, които спечелиха бронз от Световното първенство и още едно пето място, младежите взеха 4 медала, мъжете до 22 години спечелиха 4 медала, сега 3 медала и едно пето място на мъжете от Ереван. Това са позитивни резултати“, добави специалистът. Той е уверен, че догодина България ще спечели максимален брой квоти за Олимпийските игри в Париж 2024.