Начало Граплинг Най-добрите силови упражнения за граплъри

Най-добрите силови упражнения за граплъри

Най-добрите силови упражнения за граплъри
0

Който ви казва, че в граплинга и бразилското джу-джицу физическата сила не е от значение, ви лъже. Вярно е, че колкото повече време прекарваш на тепиха, за да усъвършенстваш техниката си, толкова по-добри резултати ще имаш, но един истински спортист винаги би търсил преимуществото пред другите и извън тепиха. Такова може да бъде открито в добрата физическа и кондиционна подготовка. Техническото ниво на граплърите от най-висок клас често е напълно изравнено и битката печели този, който има по-голям физически капацитет.

За граплърите е от изключителна важност допълнителните натоварвания да не отнемат много време и да не са прекалено комплексни, за да могат те да се фокусират върху играта си на тепиха. Също така, от ключово значение е упражненията да не създават огромно изтощение върху концентрирани мускулни групи, от което играта им по време на спаринги да страда. Ние ще ви представим няколко упражнения, които са считани за най-полезни за развиването на така важната изометрична и взривна сила. Това не е тренировъчна програма и всяко от тези упражнения може да бъде комбинирано с друго такова по ваш избор.

Внимание: Ако не сте запознати с правилното изпълнение на някое от тези упражнения, моля, обърнете се към персонален треньор или инструктор за съдействие. Неправилното изпълнение на тези упражнения може да доведе до контузии.

  1. Мъртва тяга
    Тягата е базирана на основно движение за човека – вдигаш нещо от земята и след това го оставяш. Това движение се пренася и в граплинга – когато се изправяш в затворен гард, или когато някой се опитва да наруши стойката ти, целта ти е да стоиш с изправен гръбнак. Мъртвата тяга натоварва задната мускулна верига – гръбни мускули, задно бедро, глутеус и тн. Всички тези мускупи ти помагат за по-силни поваляния и да бъдеш по-балансиран.

 2.  Български клек

Ако не изпълнявате някакъв вид клек, то определено си плачете за контузия. Българският плек адресира структурни дисбаланси в бедрата и трупа и стабилизира мускулите, които ви помагат по време на борба всеки път, когато сгъвате коляното си (в БЖЖ това е постоянно). Преминаването на гард вкарва огромно напражение върху колената ви, затова направе си услуга и започнете да изпълнявате това упражнение.

3. Набиране на лост

Дърпането е най-използваното движение в БЖЖ и граплинг. Задното рамо и гръбните мускули на практикуващите са постоянно под стрес и затова е изключително важно да ги заздравите. Освен това, набиранията ще усилят и силата на захвата ви и ще направят раменете ви по-издържливи на атаки.

4. „Кофички“

За да балансирате силите, трябва да тренирате и бутащите мускули. Всеки път, когато се избутвате от опонента ви, за да не ви премине гарда,  или не му позволявате да ви събори, вие използвате бутащите мускули на тялото ви (трицепс, делтоиди, гръдни мускули). Горната предна част на тялото ви ще укрепне от това упражнение.

5. „Куха“ стойка

Разбира се, от основно значение е и да имате здрава средна част на тялото. Силният корем означава и по-малко контузии в кръста и гръбнака. В БЖЖ и граплинг почти няма момент, в който да не използвате коремните си мускули.

Ето как да изпълнявате това упражнение:

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.