Начало Карате Лекуват Паркинсон с карате

Лекуват Паркинсон с карате

Лекуват Паркинсон с карате
0

Пациенти, страдащи от Болестта на Паркинсон намират лечение на необичайно място – доджо по карате

С времето страдащите от заболяването започват да получават тремори, да се движат бавно и да губят баланс, което води до цялостна промяна на живота им. Кели Уайншрайдер е научава диагнозата си на 29 години, но намира нови сили за борба с болестта чрез практикуването на карате. Тя, заедно с още няколко със същата диагноза, започва тренировки съвместно с невролози от Медицинския център на Университета Ръш, за да установят дали карате наистина облекчава симптомите на Ппаркинсон. Според д-р Джори Флайшер, вече се наблюдават позитивни резултати от програмата.

„Открихме, че честотата на кризите, които получават, намалява. Което си е от голямо значение при това заболяване“, коментира д-р Флайшер.

Резултатите обаче не са изненада за инструктора по карате Джон Фонсека, който се занимава с бойното изкуство от 6-годишен. „Преценихме, че това ще е от полза за болните от Паркинсон, защото всичките ученици са бойци“.

Д-р Флайшер разкри и за други ползи от карате за пациентите с Болестта на Паркинсон. „Помагат фокусът върху баланса, силата на коремните мускули, координацията, повтарящите се движения и вниманието. Всички тези неща, които са били изследвани поотделно във връзка с Болестта на Паркинсон и са дали положителни резултати, са обединени от карате по чудесен начин и тренировките дават резултат“.

Джон Фонсека уточни, че програмата по карате е за придобиване на самочувствие, а не за научаване на това как да се биеш с някого. И най-вече за това да не позволяваш нищо да те победи, дори и болестта.

тагове:

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.