Начало Карате Шефове на световното карате на среща с Олимпийския комитет

Шефове на световното карате на среща с Олимпийския комитет

Шефове на световното карате на среща с Олимпийския комитет
0

Среща на високо ниво се проведе в Париж по повод отказа на Олимпийския организационен комитет да включи каратето в Игрите през 2024 година. Темата бе дискутирана на най-високо равнище – между президента на Световната Карате Федерация (WKF) Антонио Еспинос, генералния ѝ секретар Тошихиса Нагура и президента на френската федерация по карате Франсис Дидие.

Припомняме, че карате ще дебютира в програмата на Летните олимпийски игри догодина в Токио, когато около 80 каратеки ще спорят за златните отличия.. Именно парадокса с отсъствието му от Париж 2024 предизвика сега тези дискусии.Предлагаме ви част от коментарите след срещата във френската столица.

Антонио Еспинос, президент на WKF:

twitter.com

„Дойдохме в Париж с целта да накараме комитета да преосмисли решението си да вкара само 4 нови дисциплини към Париж 2024. Тук сме за да защитим голямото карате семейство и надеждите ни. Предложихме каратето да бъде включено като 5-ти спорт, но все още нямаме отговор. Единственото, което ни отговориха бе, че общият брой на атлетите не може да надхвърля определената квота за игрите, но този аргумент е невалиден и няма нищо общо с нашето искане.

Също така желаем да получим ясен отговор за взетото решение, за да сме сигурни в неговата обективност. Ще им дадем няколко дни за отговор, а в това време се надявам да се направят нужните анализи от наша и тяхна страна“.

Тошихиса Нагура, главен секретар на WKF:

twitter.com

„Като представител на Япония, исках да подчертая настоящия световен статут на каратето. Това е спорт, който се практикува на всички континентални игри, на Младежките Олимпийски игри и на Световните плажни игри.

В Токио Международният Олимпийски Комитет (МОК) реши да включи няколко спорта в Игрите догодина, един от тях бе и каратето. Не мога да разбера защо бе взето това решение при положение, че игрите в Токио още не са се провели“.

Франсис Дидие, президент на Френската Карате Федерация:

twitter.com

„Целта на нашата федерация е да помогне възможно най-много, с помощта на WKF, нашият спорт да бъде включен в Игрите през 2024 г. Предложението на Олимпийския комитет е лишено от всякакво уважение към нашите състезатели и фенове. Как така казваш на някого, че няма да участва на Олимпийските игри след 5 години, като още не са минали предстоящите в Токио?

Във взимането на това решение липсва логика и затова сме решени да стигнем до края.“

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.