Начало Senshi Марио Кирилов: Харесва ми да работя с бойци, които горят на ринга

Марио Кирилов: Харесва ми да работя с бойци, които горят на ринга

Марио Кирилов: Харесва ми да работя с бойци, които горят на ринга
0

Главният треньор на СК „Армеец“ Марио Кирилов даде специално интервю за медията ни, в което сподели как оценява годината на състезателите му през изминалата 2021-а и разкри тайни от методите му на подготовка на състезатели. Вице-световният шампион по муай тай сподели също, че обмисля и завръщане на ринга като боец. Вижте пълното интервю с муай тай и кикбокс експерта Марио Кирилов.

– Как оценяваш годината за себе си и отбора ти в професионален план? 

– Като цяло годината беше сравнително добра. Имаше професионални гали и международни големи състезания. Това са местата, където най-добре можем да сверима часовника си. Имам първата си европейска шампионка и медалист от европейско първенство при юношите. Това е нещо, което също трябва да отбележа като успех.

– Какви са поуките, които извлече от срещите на бойците ти през годината? 

– Най-важното нещо, което научих е ,че не трябва да се поддавам на емоциите си. Трябва да гледам моите момчета и момичета да се развиват и да постигат своите цели, без да обръщам внимание на заобикалящата ни среда.

Марио Кирилов е треньор на звездите на „SENSHI“ Николай Йоргов, Петър Стойков, Даниел Гецов, Кристиян Дойчев и Теодора Кирилова. Йоргов и Стойков записаха и победи и поражения на ринга на елитната верига у нас през 2021-а. Кирилов имаше представители във всяко едно от изданията на „SENSHI“ през годината.

– Тази година на SENSHI бойците ти се сблъскаха с тежки предизвикателства и участваха на всяко издание. Как успяваш да ги поддържаш готови през цяла една година?

– Като цяло е доста трудно да са постоянно в добра кондиция и затова много внимавам, като правя подготовката на всеки един от тях. Важно е кога спортистът е играл за последно, кога ще играе пак и какъв тип е противникът му. Нивото на галите на “SENSHI” се покачва постоянно, но това само ни мотивира за постигането на по-високи резултати.

Освен вице-световен шампион, във визитката на Кирилов присъстват и две европейски титли по муай тай. Той се е състезавал в категория до 67 килограма, но през 2017-а слага край на кариерата си като боец.

– В едно скорошно твое интервю, ти каза, че би се върнал към състезателната ти кариера, за да се качиш на ринга с дъщеря ти. Имаш ли конкретен план за това, или си отворен за предложения?

– Да, стига да имам време да се подготвя, бих излезнал с нея за още един мач. Няма да се връщам за постоянно, защото отборът разчита на мен, а в професионален план те са най-важното нещо за мен. Нямам конкретен план, но ако се реша на тази крачка да се кача отново на ринга, вие сте първите, които ще разберете.

– Забелязва се, че ти имаш много здравословна и добра връзка с твоите бойци. Кое е най-важното нещо в твоята професия, за да ти вярват хората?

– За да ти се доверят състезателите, те трябва да знаят, че си винаги зад тях, независимо в каква ситуация изпаднат. Също така трябва да знаят, че могат да разчитат на теб не само в залата.

Марио помага и за подготовката на един от най-обещаващите ММА бойци в България – Руси Минев. Младият талант в смесените бойни изкуства е започнал пътя си в спорта с борба, но благодарение на Кирилов, уменията му в страйкинга стават все по-добри.

– Променяш ли нещо в тренировките, когато подготвяш ММА бойци, като Руси Минев?

– Когато състезателите тренират групово, не мога да правя тренировката да пасне на всеки един от тях, за това работя с тях и индивидуално,  като тогава вече развиваме дадени качества, техники, тактики. Руси е единственият ММА боец, с когото работя за сега. В процеса на работа настройваме играта му в стойка така, че да пасне за ММА. В клетката позициите и защитите са по-различни от тези в кикбокса.

Освен да „произвежда“ шампиони, Кирилов е и кондиционен треньор и треньор за любители и начинаещи. В неговия клуб начинаещите и състезателите тренират в отделни групи.

– Колко съществена е разликата в подходите ти при воденето на групите за любители и групите за състезатели? 

– Със състезателите работя целенасочено в зависимост от предстоящите събития и променям програмата им според това как се чувстат физичиески, дали имат травми, като правя малки промени в движение, ако се налага. Но едно е сигурно – държа на дисциплината по време на тренировките. Без дисциплина няма да можем да се развием, независимо дали сме любители или професионалисти. Любителската група работим много за техниики. За мен това е важно, за да избегнем нелепи контузии.

– Какво трябва да се промени в българския кикбокс и муай тай, за да стане още по-популярен? 

– Според трбява да има повече професионални събития, но не само по кикбокс, а и по муай тай, защото в момента муай тай в България няма. Това е едно много красиво бойно изкуство с изключилно тежък състезаелен правилник. Трябва да се правят повече семинари. Благодарение на „Senshi” имаме възможност да почерпим от извора, както се казва. Все пак Петер Аертс, Семи Шилт, Ернесто Хуст и Алберт Краус са икони в кикбокса и възможността да ги видим как работят и преподават е наистина безценна. Както и семинара по муай тай воден от Самарт Паякорун, който беше в Бългатия отново по покана на „Senshi”.

– От кого се учиш в момента? Имаш ли някой треньор, на когото се опитваш да подражаваш, или от когото “крадеш” методи. 

– Както казах вече, възможността да се уча от гореизброените легенди е безценна за мен. Подбирам от тях това, което ми допада и постепенно го вкарвам в метода си на работа. Не мога да кажа, че подръжавам на някого. По-скоро се уча от всички тях.

– Кой е любимият ти тип бойци за съвместна работа?

Харесва ми да работя с отдадени бойци, такива които горят да се качат на ринга и го правят от сърце и душа, без значение дали ще имат агресивен стил на игра или ще бъдат много технични. Това за мен второстепенни качества. Но тези, които го правят със сърце…..това са хората ,които побеждават таланта.

Съпругата на Марио, Теодора Кирилов, е една от най-доминантните ни състезателки между въжетата в последните години. Тя, обаче, не е единствената дама в семейството им, която знае как да рита и да ползва юмруците си…..дъщерята на Марио и Теодора, Дари, е само на четири години, но вече тренира като професионалист.

– Ще се радваш ли, ако дъщеря ти тръгне по пътя на боеца, както теб и съпругата ти?

– Не зная дали бих се радвал, но ако реши ще я подкрепя напълно. Това е тежък път, но ако го избере ще го вървим тримата заедно

– Кое е най-важното качество, което един кикбоксьор трябва да притежава, за да бъде успешен? 

– Трябва да има психика и както се казва на жаргон „сърце за бой“.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".