Начало ММА 5 причини да не пропускате „Реванша на годината“
0

5 причини да не пропускате „Реванша на годината“

5 причини да не пропускате „Реванша на годината“
0

През 2013 г. в Октагона на UFC сили премериха считаният за един от най-добрите бойци за всички времена Джон Джоунс и бившият шампион по аматьорски бокс и безмилостен нокаутьор Александър Густафсон. Двамата бойци оставиха сърцата си в клетката, а пет рундовата им война бе определена като най-добрата битка за годината. Тогавашният шампион в полутежка категория Джоунс не се бе изправял срещу опонент, който е също толкова висок и с почти толкова огромен размах на ударите и това определено го затрудни. „Боунс“ все пак намери решение на пъзела Густафсон и измъкна три от петте рунда в двубоя според съдиите около клетката. Много фенове и експерти не бяха съгласни с това решение и реваншът между двамата е очакван вече пета година от феновете на ММА по света. Двамата гладиатори на новото време ще стъпят в битка един срещу друг тази неделя на събитието UFC 232 в Лос Анджелис, Калифорния. Ако все още се чудите защо трябва да гледате този реванш, ето ви пет причини:

1.Джон Джоунс не е бил напълно подготвен в първия двубой.

На последната предварителна пресконференция преди UFC 232 Джон Джоунс повтори нещо, което е казвал много пъти след първия двубой с Густафсон. То може да звучи и като оправдание за по-слабото му представяне срещу скандинавеца, но нека не забравяме, че тогава бяха годините на дивия купонджия Джоунс.

„Дори не тренирах сериозно за първия двубой. Ходих на тренировки след като съм купонясвал цяла нощ. Той ме удари с най-добрите си удари и пак не успя да ме победи. Сега съм изцяло фокусиран върху двубоя“, коментира Джоунс.

Ако тези думи са истина, то вечерта за скандинавеца може и да е доста тежка.

2. Първият двубой бе определен за „Двубой на годината“.

Пет рундовата война между двамата бе определена още и като „най-добрият двубой в историята на полутежката категория“ и „една от най-добрите битки в бойните спортове за всички времена“. Реванш между тези двама воини не може да е скучно надиграване. Да, двамата бойци се познават много добре, но тяхната нагласа в битките и атрактивния им стил гарантират боен спектакъл.

3. Густафсон бе първият, който събори Джоунс на земята.

Шведският боец стартира кариерата си в ММА, като основно разчиташе на своя отличен страйкинг. Той е бивш шампион по аматьорски бокс, но след загубата със събмишън от Фил Дейвис във второто му появяване в Октагона, Гус разкрива, че е наблегнал много повече на борбата и играта си в партер. Резултатите не закъсняха и скандинавецът спечели следващите си два двубоя със събмишън, а при битката с „Боунс“ успя да реализира събаряне и задържане на земята – нещо, което никой преди него не беше успял да стори.

4. Завръщането на Джоунс към правилния път.

Бившият шампион в полутежка категория наруши статута си на един от най-добрите за всички времена с немалкото скандали, които белязаха кариерата му. Освен, че избяга след като предизвика автомобилна катастрофа, боецът бе хванат и с допинг и употреба на кокаин. След като изтърпя наказанията си, блудния син на UFC се завръща и твърди, че е съвсем друг човек. Ако Джоунс е загърбил купонджийския си живот и е станал по-отговорен към себе си и другите, то какъв би бил резултата върху представянето му в клетката? Дали ще видим една по-добра негова версия, или тази промяна ще повлияе с обратен ефект на стила му?

5. Александър Густафсон е единствената конкуренция за Джоунс в тази категория.

Ако някой от полутежката категория в UFC може да победи „Боунс“ в момента, то това е Александър Густафсон. Другият „кръвен враг“ на бившият шампион е Даниел Кормие, който на два пъти не успя да надделее над боеца от Албакърки. Густафсон и Джоунс са „разчистили“ дивизията преди себе си и към момента не се вижда име, което може да затрудни и двама им.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".