Начало ММА Адесаня запази пояса след мъжка битка с Уитакър

Адесаня запази пояса след мъжка битка с Уитакър

Адесаня запази пояса след мъжка битка с Уитакър
0

Израел Адесаня запази титлата си в средна категория на UFC след оспорвана битка с Робърт Уитакър в пет рунда. Двамата се изправиха един срещу друг в главната среща на UFC 271, което се проведе в пълната зала „Тойота Сентър“ в Хюстън, Тексас.

Австралиецът с новозеландски корени опита да си върне пояса, който Адесаня му отне преди 2 години. Въпреки че пусна кръв на 32-годишния новозеландец и показа отличен бокс, съдиите присъдиха единодушно успеха на настоящия шампион, а решението им бе прието с освиркване от зрителите.

Под овациите и подкрепата от трибуните в „Тойота Сентър“ 31-годишният Уитакър записа 4 тейкдауна. Адесаня обаче спечели по точки заради повече значими попадения (69 срещу 53), отлична работа с крака и категорично доминиране в първия рунд.

Адесаня направи нова защита на титлата и продължи успешната си серия от 10 поредни победи. Статистиката му в ММА вече е 21-1. „Знаех, че ще даде всичко от себе си и няма какво да губи“, сподели щастливият боец.

Щастлив съм как се бих“, лаконичен бе бившият шампион Робърт Уитакър след срещата. Той е вече с актив 24-6.

Как се разви срещата:

1 рунд

Шампионът започна много по-уверено двубоя и показа отличен контрол, както и желязно търпение. Адесаня пускаше малко, но много точни удари с лоу кик и леви прави. Уитакър, за разлика от първата среща, също бе по-предпазлив. На два пъти опита да направи тейкдуан, но без успех. Адесаня показа много добра защита.

2 рунда

В паузата претендентът получи ценни съвети от ъгъла си и започна по-агресивно втория рунд. Робърт впечатли с двоен прав ляв и хубав кик, а след това усети, че може да бъде опасен с ляво кроше и потърси на няколко пъти точно попадение с него. При третия опит за тейкдуан, Уитакър успя. 2:20 минути от частта свали за малко шампиона, но Адесаня бързо се изправи. Двамата прекараха около 30 секунди в клинч, но шампионът отново демонстрира добра защита. Значимите попадения след този рунд отново бяха на сметката на Адесаня – 30:17.

3 рунд

В третия рунд Адесаня стана още по-пасивен, а съдията го предупреди за неправилно използване на пръстите. Неговият опонент записа втори тейкдаун в 3-ата минута. Той се възползва от опит за хайкик от страна на Адесаня, след което го свали. След това го притисна до решетката, но не се стигна до нещо по-специално.

4 рунд

Уитакър продлъжи да залага на лявото си кроше и в четвъртия рунд. Още един тейкдаун в началото на частта, но Израел бързо се вдигна и дори се отскубна от опасния „rear choke“, който му приложи опонентът. С напредване на срещата претендентът вкарваше все по-опасни удари, като в тази част най-впечатляващата бе една комбинация от двоен прав ляв.

5 рунда

Кикове срещу ляв прав – такава бе ситуацията в последния пети рунд. Адесаня спря поредна атака на Робърт за тейкдаун след 2 минути игра. В средата на частта реферът за кратко спря срещата с въпрос към Уитакър дали да повика доктор, тъй като боецът видимо имаше проблем с окото. Нов тейкдаун в оставащите 2 минути до края, но Израел пак нямаше проблеми. В последните 60-секунди претендентът се хвърли в нов опит за тейкдуан и макар че бе близо, не му се получи този път.