Начало ММА Десетте скандални момента в историята на ММА (Част 3)

Десетте скандални момента в историята на ММА (Част 3)

Десетте скандални момента в историята на ММА (Част 3)
0

Смесените бойни изкуства завладяха комерсиалната публика в САЩ, а и по цялото земно кълбо. Огромният интерес, а и високият адреналин, който съпътства неизменно бойните галавечери… често пораждат „скандални“ моменти.

Част 1 и част 2 вече показаха няколко от тези незабравими ситуации на лудост, а ето какво сме приготвили за накрая.

АГОНИЯТА НА ELITE XTREME COMBATE

През 2008 година бойната верига дава заявка да бъде сериозен конкурент на Дейна Уайт и неговото творение UFC. От Elite XC „позлатяват“ Кимбо Слайс, за да рекламира набиращото сила бойно шоу, но нещата се объркват. Американецът от Бахамските острови е нокаутиран за по-малко от десет секунди… от късната смяна Сет Петрузели. Бившият кикбоксьор е повикан на пожар да се бие с Кимбо, а е пометен от него.

Проблемите на организацията се задълбочават още повече само след седмица, когато Петрузели признава в интервю, че са му предлагани пари да играе симулативно. Започва разследване от Атлетическата комисия на щата Невада. Само 60 дни по-късно Elite XC обявява, че приключва дейност „поради липса на интерес“. Странно съвпадение, нали?

БЯГСТВОТО НА ВАНДЕРЛЕЙ СИЛВА

През май 2014 бразилецът се озова в доста трудна ситуация. Антидопинговата комисия към щата Невада го тества за допинг на случаен принцип. Силва… реши това да не се случва. Просто избяга. Резултатът е 70 хиляди долара глоба и спиране на състезателните права за цял живот! През 2016 наказанието все пак беше намалено на 3 години. Вандерлей измисли как да си отмъсти на „лошите хора“ от UFC и обяви, че в организацията се уреждат мачове. Впоследствие се извини на всички и призна, че го е направил в афект.

СИТУАЦИИТЕ „ЯКУДЗА“ И „ПРАЙД“

Преди ММА да се превърне в популярен спорт – индустрия за милиони (чрез UFC), домът на дисциплината беше Токио. Pride Fighting Championships държеше ситуацията под контрол… чрез „мръсните“ пари на Якудза. Влиянието на групировката е изключително силно, а войните на отделните подбанди често сменят директорите на Pride.

Историите са много – уреждане на мачове, торби с пари за любимците на мафията, лични заплахи към Дейна Уайт – големия конкурент от Запада. „Якудза контролира всичко тук. Спират влаковете на метрото по своя воля, защото те държат такситата“, споделя американски репортер в началото на века. Скандалите зачестяват, разследващите журналисти разкриват все по-пикантни подробности около японския ММА. Мафията е принудена да спре дейност, като спира всякакво финансиране, а впоследствие UFC поглъща Pride.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.