Начало ММА Джон Кавана за Boec.BG: Надявам се да направя Валентинов световен шампион (ВИДЕО)

Джон Кавана за Boec.BG: Надявам се да направя Валентинов световен шампион (ВИДЕО)

Джон Кавана за Boec.BG: Надявам се да направя Валентинов световен шампион (ВИДЕО)
0

Джон Кавана е един от най-популярните треньори в MMA. Негов състезател е ирландската звезда Конър Макгрегър или двукратен световен шампион на UFC. Ирландският специалист бе на първото си посещение в България по покана на българския боец Георги Валентинов, с когото работи съвместно от лятото. Кавана застана в ъгъла на 26-годишния старозагорец по време на битката му от третото издание на веригата GRAND FIGHT ARENA. Специално за BOEC.BG известният и успешен треньор даде ексклузивно интервю.

Здравейте и добре дошъл в България! Какво е вашето първо впечателние от тук?

Тук съм от няколко дни и си прекарвам прекрасно. Хората са гостоприемни, приятелски настроени… Аз успях да се насладя малко и на слънцето. За мен е приятно пътуване.

Вие сте тук за третото издание на GRAND FIGHT ARENA. След като изгледахте мачовете, какво мислите за българския ММА и бойците ни?

Да. Публиката беше много емоционална и шумна. Напомня ми на моята родина, на ирландската публика. Бойците имат доста умения и са спортсмени. Беше чудесна гала!

Чух, че вие сте много впечатлен от Георги Валентинов. И поради тази причина сте тук, дори стояхте в неговия ъгъл. Какво видяхте у него?

Преди известно време неговият мениджър Никола ме свърза с него и го доведе в залата в Ирландия. Много ми допадна неговото поведение в залата, едновременно много смиреност, но упорит труд, изключително сръчен и целеустремен. Има доста впечатляваща статистика досега. А това което видях снощи (б.р. – на 5-ти октомври) говори много – 2000 фенове, които скандираха  името му. Той дори ръководеше шоуто като промоутър. За неговата 26-годишна възраст е изграден като доста впечатляващ личност.

Георги все още е млад състезател. Върху какви аспекти трябва да работи?

Той има добре изградени умения. Аз се надявам да мога да му помогна поне малко да ги разгърне на международно ниво. Когато идва в залата ми, той може да се изправи срещу различни спаринг партньори, с различни стилове и физика. Моята цел е да опитам да му помогна да влезе в голямото шоу, така че да покаже това, на което е способен.

Имате ли планове за него?

Да, да! Вече са задвижени. Надявам се да мога да помогна. Мисля, че е повече от готов да участва в международни турнири. Просто трябва да почукам на някои врати и да го вкарам вътре.

Какъв стил бойци харесвате и какви способности трябва да притежава един боец, за да влезе във вашия клуб?

Бойци, които гледат към победата. Това иска публиката, това искат промоутърите. Те искат да видят момчета, които искат да приключат своите съперници. Георги притежава това. Трябва да имат добри удари, добър бокс, да търсят повече събмишън, за да могат да приключват на земя. Трябва да гледа напред, бъде агресивен и да прави добро шоу.

Какви са вашите правила във вашата работа и в залата?

Имам табела на входа на залата и на нея пише „Без обувки и без его“!

Хората казват: „той е треньорът на Конър Макгрегър“. Това комплимент ли е за вас или напротив?

Надявам се да е комплимент! Но също така аз съм треньор и на много други бойци. Имам почти 50 професионални бойци в моя отбор. Конър е най-известният. Разбира се, че е невероятно преживяване това, което се случи с него. Но аз имам и много други състезатели.

Това ли е мисията на всеки един треньор – да тренира някой толкова известен?

Това е приятно, разбира се, не се случва на всеки. Опитвам се да гледам като повече хора по възможно най-позитивния начин. Всички си мислят, че моментът, с който се гордея най-много, е световната титла от UFC. Но като всеки нормален човек и аз губя, уча се на някакви нови неща, много съм благодарен за всичко, което ми се е случило.

Чуват се различни слухове, но каква е истината? Заедно ли сте все още с Конър Макгрегър?

Звучи като някакъв брак. Ние не сме разведени. Все още сме женени (смее се).

Добре, добре… Има те ли нов Конър във вашия клуб? Кой е следващият?

Вижте. Имам няколко бойци, които ги определят като „следващия Конър Макгрегър“. Истината обаче е, че никога няма да има друг Конър Макгрегър. Например Джеймс Галахър не е следващият Конър Макгрегър, той е първият Джеймс Галахър. Има още много такива момчета, които се задават. Конър прави това повече от 10 години, вече е на 31. Имам много деца между 18-20 години, които са в началото на своето пътешествие.

Харесва ли да работи с млади състезатели.

Това винаги е предизвикателство. Ето, например, някой като Георги. Той е на 26 – в разцевата на силите си. Слава Богу, няма сериозна контузия или операция досега. Ето – той е млад, силен, във форма, без операции… и попада в един 5-годишен, да го наречем „прозорец“, в който може да стане световен шампион.

Има едно твърдение, че ирландците като хора са много диви. Как се канализира това в бойните спортове и изкуства?

Диви? Ооо, трябваше да дойдете вчера в нощния клуб и да видите колко диви са българите! Да, ние също обичаме да се забавляваме, да си прекарваме хубаво, но когато сме в залата ставаме сериозни, тренираме здраво. Мисля, че в живота е важно да  отпразнуваш своите постижения.

Харесвате ли ММА в днешни дни? И какъв стил ви допада?

Както ви казах по-рано, аз харесвам бойците, които търсят да приключат боя. Това за мен е най-вълнуващо. Не харесвам бойци, които се опитват да спечелят по точки и да чакат съдийско решение. Харесва ми, когато и двамата бойци, мислят че могат да победят, и вярват, че могат да откажат своя опонент. Публиката най-много се радва на това, а и така целият спорт израства.

Моля ви, дайте съвет към български ММА бойци!

Може би… тренирайте малко повече бразилско джу джицу. На галата видях един приятен кикбокс стил, добра борба, играта в стойка като че ли малко повече надделяваше. Така че… давайте малко повече бразилско джу джицу.

Ще ви видим ли отново тук?

Нямате друг избор! Ще се връщам тук отново и отново. Може би следващото лято ще дойда за малко повече време. Знам, че ирландците обичат да идват тук на Слънчев бряг. Така че искам и аз да видя водата и малко повече слънце.

Благодаря ви!