Начало ММА Конър Макгрегър – от дъното до върха
0

Конър Макгрегър – от дъното до върха

Конър Макгрегър – от дъното до върха
0

Има много истории за възход и падение на спортисти от най-висока класа, но тази на бившия двоен шампион в UFC Конър Макгрегър е неповторима. Най-популярният ММА боец в наши дни не е почнал кариерата си в най-добрата зала, на най-доброто място и сред най-доброто обкръжение, а е имал изключително труден старт, но е успял да достигне целите си, в които винаги е вярвал – да бъде на върха.

Роденият на 14-ти юли, 1988 г. боец е роден в Дъблин, Ирландия и прекарва детството си играейки футбол и бокс. В минали свои медийни изяви той споделя, че в Ирландия всяко момче трябва да може да играе футбол, или да се бие. ММА боецът с прякор „The Notorious“ се присъединява към местния „Crumlin Boxing Club“ след като губи улична битка и така пътя му в бойните изкуства започва на 12-годишна възраст.

Когато ученическите му години приключват и Конър трябва да намери начин да изкарва прехраната си, той започва да чиракува за водопроводчик. Въпреки неприятната за него работа и мнението на родителите му за бойните спортове, той вече има своя мечта, която много скоро ще се превърне в реалност:

„Питаха ме (родителите му) какво ще правя, когато загубя битка. Тогава им казах, че до 25 години ще съм милионер. Баща ми се изсмя, но на 26 години вече бях милионер. Мразех всяка една секунда от това да бъда водопроводчик. Трябваше да ходиш по 14-15 часа и ти заповядваха да им носиш обяда и всякакви неща. Казах си, че този живот не е за мен и трябва да преследвам мечтите си“, споделя боецът с най-много пей-пър-вю продажби в UFC.

Конър среща двама души, които завинаги променят живота му – Том Ейгън и Дий Девлин. Последната се превръща в негова съпруга и майка на децата му, а Ейгън  го въвлича в ММА и го наставлява по време на първите му аматьорски битки.

„Аз й(Девлин) казах, че имам мечта и тя беше до мен през цялото това време. Исках да направя пари, за да подсигурим бъдещето си и един ден да си почиваме на плажа, без да се тревожим за нищо. Тя ми е помагала през цялата кариера и може би нямаше да съм тук, ако не беше тя. Дий работеше много през годините и беше до мен, когато аз нямах нищо. Имах само една мечта, за която й разказвах. Исках да изкарам пари, за да напусне работа и да й дам всичко, от което има нужда“, разказва Конър в интервю след спечелването на първата му титла в UFC.

Амбициозният Конър се присъединява към отбора на черния колан по бразилско джу джицу Джон Кавана – „Straight Blast Gorilla Gym“ и дебютира в професионалния ММА през 2008-ма. Само за 3 години прави над 10 професионални битки и печели титлите на европейската ММА организация „Cage Warriors“ в две различни дивизии. През 2013-та подписва с най-елитната ММА верига в света UFC и записва първата си победа, което го спасява от бедността му.

„Миналата седмица взех помощи от държавата. Тогава им казах, че не знам какво ще се случи, но подписах договор с UFC. Сега най-вероятно ще им кажа да си разкарат помощите“, споделя Конър след победата над Маркъс Бримидж в дебюта му в UFC.

След този невероятен дебют следват още шест поредни победи за Макгрегър. В първия си шампионски двубой в UFC нокаутира легендата Жозе Алдо само за 13 секунди и така чупи рекорда за най-бърз нокаут в шампионска битка. Тази историческа победа го превръща и в първия носител на титла в UFC от Ирландия и му донася петия му пореден бонус в организацията. Тази година може би е най-успешната за Конър, тъй като освен серията от победи и шампионската титла, той е удостоен и с друг приз – ESPN го избират за най-добър боец на годината.

Въпреки колебливите си резултати в битките след тази с Жозе Алдо, Конър остава един от бойците в UFC, които привличат най-голям интерес. Мнозина го обичат, или мразят, не само заради впечатляващите му умения в клетката, но и заради поведението му пред камери извън бойната арена.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".