Начало ММА Кралицата е мъртва, да живее кралицата!

Кралицата е мъртва, да живее кралицата!

Кралицата е мъртва, да живее кралицата!
0

Последният уикенд бе изпълнен с изключитлено интересни бойни събития – Васил Ломаченко, Чарлс Оливейра, Дмитрий Бивол, Кейти Тейлър, Нонито Донаире, Шон О’Мали

Нито един от тези мачове обаче, не може да се сравни с главното подгряващо събитие на UFC 269 между Джулиана Пеня и Аманда Нунеш. 32-годишната американка направи немислимото и нанесе първа шампионатна загуба на считаната от мнозина за „Най-велика ММА състезателка“.

„Венецуелската лисица“ бе отписвана от всичко живо, но Пеня затвори устите и очите на всички критици и разбирачи. Последното поражение на Нунеш датираше от 2014-та. Тогава „Лъвицата“ претърпя загуба от пионерката Кат Зингано.

Embed from Getty Images

Оттогава бразилката записа 12 поредни победи. Нунеш се превърна в най-големия синоним на доминация в UFC след Джон Джоунс и Хабиб Нурмагомедов. 33-годишната южноамериканка нокаутира хора като Ронда Раузи, Ракел Пенингтън, Крис Сайборг, Холи Холм. Междувременно отказа Сара Маккен, Миша Тейт и Меган Андерсън. На два пъти победи Валентина Шевчнеко, записа победи над Жермайн де Рандами и Фелиша Спенсър.

За последните 7 години Нунеш оглави цели 5 събития на UFC. Аманда се превърна в своя собствена величина. Величието ѝ не се измерваше нито в сантиметри, нито в инчове, нито във футове. Тя си имаше нейна си мерна единица.

Нунеш завоюва титлата в категория „петел“ през 2016-та и направи 5 поредни успешни защити преди да се появи Пеня. Същата тази Пеня, която до озни ден имаше 6 победи и 2 поражения под знамето на UFC. Но когато Октагона се затвори, тези неща изчезват. Миналото си остава в миналото, бъдещето ще дойде. Важно е само настоящето. Точно както и в живота.

Всеки, който е гледал на живо сблъсъка между двете дами, ще ви каже едно. След края на първия рунд, който мина изцяло под диктовката на Нунеш, всички са предположили бърз край за претендентката.

Embed from Getty Images

Шампионката доминираше на земята благодарение на нечовешката си сила, но това не демотивира Пеня. Точно обратното. Тя не пое кой знае какви тежки удари и на няколко пъти инициира размените. Нещо, което много малко съпернички на Нунеш бяха правили.

А вторият и последен рунд бе за историята. Боксовите комбинации на американката от венецуелски и мексикански произход попадаха точно в целта, а Нунеш играеше от заден крак за пръв път от дълго време насам. Да, срещата далеч не бе от най-красивите или запомнящи се. Голяма част от ударите на Пеня изглеждаха меко казано странни, но в смесените бойни изкуства човек може да се измъкне със слаба техника в дадени аспекти. Например бокса.

С подобни крошета и леви прави няма да издържиш и два рунда срещу Кейти Тейлър, но в света на ММА контактът и пораженията са далеч по-важни от техниката и правилното изпълнение на ударите.

И ако Пеня трябва да работи още в стойка, то на земята тя показа хищнически инстинкт. Точно като освирепяло животно, Джулиана захапа и не пусна жертвата си. Втора победа през 2021-ва чрез „риър-нейкед-чоук“ и злато около кръста.

Embed from Getty Images

Както каза самата тя, Пеня е първата истинска майка-шампионка в историята на организацията. През 2018-та „Лисицата“ роди първородната си дъщеря, а три години по-късно е на върха на света и в професионален план. Пиша тези редове от мъжка гледна точка и умът не ми го побира. Колко трудно и тежко е възстановяването за един професионален атлет от женски пол след раждане. Да се върнеш към предишното си аз и дори да надградиш… Просото феноменално!

А сега 61-килограмовата дивизия при дамите вече придоби нов живот. 1981 дни на доминация захвърлиха интригата през прозореца. Слава богу, намеси се Джулиана Пеня, която вдъхна нов живот на категорията. Сега тя е човекът с мишена на гърба, а така трудно се оцелява. Тя ще разбере това още в първата си защита – било то в реванш срещу Нунеш или Холи Холм.

А дотогава по стара френска традиция е редно да кажем: „Кралицата е мъртва, да живее Джулиана Пеня“!