Начало ММА Мразен от хиляди, обичан от милиони – Джон Джоунс промени спорта

Мразен от хиляди, обичан от милиони – Джон Джоунс промени спорта

Мразен от хиляди, обичан от милиони – Джон Джоунс промени спорта
0

Денят е 8 август 2008 година. Само четири месеца след професионалния си дебют в ММА Джон Джоунс влиза за първи път в клетката на най-комерсиалната организация.

Събитието е UFC 87.

Противникът се нарича Андре Гусмао. Навярно непознато име за мнозина фенове на смесените бойни изкуства. Завърши кариерата си с 6 победи и 3 загуби. Не е зле, но не е и впечатляващо, ако трябва да перефразирам популярния герой Дятлов.

Джоунс бележи този ден с победа. Реферите са единодушни. Така започва походът на легендата. Оттогава спортът не е същият. Днешният ден също е специален за „Боунс“ – празнува рожден ден. Един от най-мразените, а същевременно толкова обичан.

За мнозина – най-добрият ММА боец в историята.

twitter.com

Десетки топ състезатели се опитаха да оспорят качествата на американеца в последните 11 години. Почти толкова изминаха от онази победа срещу Гусмао.

Имената са впечатляващи, а резултатът е винаги един и същ. Общо взето, двама се карат – Джони печели.

Единствената загуба на суперзвездата е след непозволени удари с лакти. Съвсем скоро Дейна Уайт и компания ще я премахнат от официалните данни.

Джоунс е машина за доставяне на болка.

Снимка: БТА

Критикуван е и когато печели. Последният случай е съвсем пресен – срещу Тиаго Сантош.

Проблемите с тестовете за допинг са мехлем за очите на критиците. Има най-големия рийч в UFC или казано другояче, бомбардира противниците си от дистанция с дългите си ръце. Но защо не се възползва по-добре от това свое предимство? „Би трябвало да държи по-голяма дистанция“, не спират забележките по негов адрес.

На всички тях Джони „Боунс“ отговаря с дела.

Помните ли случая със заловения крадец? Часове преди най-голямата битка в кариерата си до този момент, сблъсъка с Шогуна на UFC 128, американецът предотврати обир. Сварва автоджамбаз в действие, докато прибира плячката от кола, която токущо е разбил.

twitter.com

Без да се замисля се втурва към негодника, който панически започва да бяга. Съвсем скоро го настига и поваля, а само треньорите на Джон успяват да спасят клетия крадец от немилостта на ММА звездата. Изчакват търпеливо появата на полицията.

Най-младият шампион в историята на организацията.

23 години и 242 дни след своето раждане „Боунс“ се окичи с вечна слава. Днес става на 32. Милионите му фенове се надяват да не се замесва повече в неразбории с допинг, стероиди и прочие. Искат просто да го виждат такъв какъвто е – безпощаден в клетката. Доминантен шампион.

Кой ли ще го победи? Ако това някога се случи…

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.