Начало ММА Сепаратистки флаг в UFC предизвика международен конфликт

Сепаратистки флаг в UFC предизвика международен конфликт

Сепаратистки флаг в UFC предизвика международен конфликт
0

Служител на UFC е бил уволнен, след като е позволил на боец да влезе в октагона със сепаратистко знаме. Едмен Шахбазян опъна флага на непризнатата държава Арцах, още позната като Нагорно-Карабахската република.

Това се случи на главното събитие UFC Vegas 5 срещу Дерек Брънсън.

Действието на боеца доведе до остра реакция от посолства на Турция и Азербайджан по цялото земно кълбо. Арцах е обвързана етнически с амернско население, но в момента се намира именно на територията на Азербайджан.

Конфликтът между двата народа довежда до войни през 1988 и 1994 година.

Сблъсъци на границите на азери и арменци пък има и през 2012, 2014, 2016, 2018, 2020. Напрежение за последно имаше в средата на юли, а действието на Едмен Шахбазян допълнително наля масло в огъня.

„Това е нелегална организация, която представлява арменската военна агресия и позицията на САЩ спрямо нея е ясна“, сподели Лейла Абдулайева, глава на пресцентъра на Азербайджан към Министерството на външните работи.

„Според правилата на UFC могат да бъдат показвани знамена на само международно признати държави. Трябва да бъдат взети дисциплинарни мерки към арменския боец, защото се опитва да политизира състезанията.“

Треньорът на Шахбазян е бил уведомен, че служител на UFC вече не е част от организацията, защото е позволил знамето да бъде показано.

„Ние опитахме да окажем подкрепа към нашата страна Армения – в момента ситуацията в граничния район Тавуш е сложна“, призна треньорът Тарвердян. „Арменци живеят в Арцах. Ние трябва да защитим техните животи. Целта ни е тук в САЩ да представим нашата страна и народ – на най-големите турнири. Считаме го за мисия и затова Едмен излезе с това знаме.“

„Посолствата на Азербайджан и Турция постигнаха тяхната цел. Ние просто искахме да дадем гласност на проблема. Съжалявам, че служител на UFC страда заради нас. Не сме искали да уроним престижа на организацията. Не се чувствам зле за финансовата глоба от Reebok, чувствам се ужасно, че някой друг го отнесе заради нас.“

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.