Начало ММА UFC бойците, от които очакваме големи неща през 2022 г.

UFC бойците, от които очакваме големи неща през 2022 г.

UFC бойците, от които очакваме големи неща през 2022 г.
0

Преди да вперим поглед към новата 2022-ра, няма как да не се самопохвалим за успешното миналогодишно предсказание. Имайки предвид колко сложно е да гледаш в бъдещето, коато става въпрос за бойни спортове, то три от три си е доста сериозен успех. Но стига толкова за това какво е било, време е да погледнем към това, което предстои.

2021-ва година бе силна за много хора в най-комерсиалната ММА организация, но и много бойци преглътнаха сериозни разочарования. Но когато става въпрос за възможно най-високото стъпало, всеки е наясно че днес си на върха, утре си на дъното.

Тези, които са били водещи теми през последните 12 месеца, може да се срутят буквално за секунди. И обратното, разбира се.

Ето и тримата бойци, които ще имат всички шансове да взривят света на смесените бойни изкуства и след 365 дни да изпращат една от най-силните години в кариерите си.

Джон Джоунс, 34 г. (тежка категория)

Последните 20 месеца не бяха никак ползотворни за Джон Дожунс, поне в професионален план. Бившият хегемон в лека тежка дивизия се върна доста назад в еволюцията си, но пък на крачките назад винаги може да се гледа като на засилка… В такъв случай, едва ли някой би искал да се изпречи на пътя на „Боунс“, когато той стъпи в Октагона. Джон не се е бил от февруари 2020-та, когато за последно защити титлата си при 93-килограмовите. След това реши да се пробва при най-големите, но финансови раздори с Дейна Уайт и неразрешими казуси за това кой трябва да посрещне Джоунс в тежката дивизия, отлагат завръщането му вече почти две години! Липсата на екшън не е новост за Джоунс, който не веднъж и два пъти е трябвало да седи на пейката заради непослушната си глава.

Въпреки това, той си остава най-притегателната сила в UFC, а момчетата от тежката дивизия ще се редят на опашка за мач с него само и единствено заради парите. „Боунс“ е с няколко десетки килограма по-тежък, а уменията му все още са там. Да, ръждата след толкова дълга пауза ще бъде неизбежна, но в същото време Джон няма контузии, травми и болежки, които да пречат на гладкия трненировъчен процес. Пълноценната почивка и здравото тяло са може би най-важните неща в професионалния спорт, така че това е голям плюс за него.

Целта пред американеца е само една – титлата в тежка категория. В момента тя е притежание на Франсис Нгану, а ръцете за нея протягат Сирил Ган и Стипе Миочич. Който и да държи пояса при завръщането на Джоунс, ще трябва да се изправи срещу най-методичния и ефикасен боец в историята на UFC. „Боунс“ е роден под ярките светлини на прожектора, да видим кой ще посмее да танцува с него под тях.

Шон О’Мали, 27 г. (категория „петел“)

В тази дивизия нещата стават все по-заплетени и все по-интересни. През 2021-ва Алджамейн Стърлинг грабна колана, но Пьотр Ян все още си чака реванша. Двамата обаче трябва да знаят, че отдолу се задава един боец с рошава и цветна коса. Не , не става въпрос за „Жокера“ или за някой друг анимационен герой, а за единствения и неповторим Шон О’Мали. Американецът се намира в серия от три последователни успеха, всичките дошли чрез нокаут.

„Шуга“ дойде в UFC през 2017-та и записа 7 победи и само 1 поражение. Но по-важното е, че публиката го обожава. О’Мали притежава зверска сила в ръцете си за 61-килограмов боец, а стилът му в и извън Октагона са наистина уникални.

Към момента Шон заема 13-то място в ранклистата и реално погледнато ще у трябват поне още две победи, за да се добере до мач за пояса. Достатъчно време за Стърлинг и Ян да решат спора си. За да стигне до шампионски двубой, О’Мали ще трябва да премери сили с поне две имена от Топ 10, но с изключение на Жозе Алдо и Роб Фонт, другите не биха имали кой зане какви шансове. Е, не бива да забравяме и Марлон Вера, който му нанесе единствената до този момент загуба.

Тя обаче дойде през 2020-та, а кратката памет на „Сладкия“ със сигурност я е забравила. Или почти. Дори Шон да не получи шанс да се бие за титлата през идната 2022-ра, то американецът ще отбележи още по-сериозен прогрес в ранклистата при „петлите“ и когато това се случи, то ситуацията в дивизията ще стане още по-любопитна и трудна за прогнозиране.

Жири Прохазка, 29 г. (лека тежка категория)

Дълго време се чудих дали да не заложа на друго име, защото все още не съм убеден напълно, че Прохазка заслужава доверие. Чехът се присъедини към UFC през 2020-та и оттогава записа две победи в двете си срещи. От една страна имаме 100%-ова успеваемост (два рядко красиви нокаута), но от друга страна Прохазка все още не може да се нарече гърмян заек. Поне не и в най-популярната ММА верига.

Резюмето на муай тай специалиста е пълно с трофеи и купи от предишните организации, в които е записал едва две загуби и един равен от 30 мача. Впечатляващо е най-малкото, което можем да кажем. Прохазка си заслужи мач за титлата невиждано бързо и това може да му изиграе лоша шега по простата причина, че елитът на UFC не е като елита при останалите.

И въпреки всичко това, „Дениса“ е орисан да остави дълбока следа през 2022-ра. Европеецът ще бъде първият претендент за трона на Глоувър Тейшейра, а това безпосрно ще бъде един от най-чаканите мачове. Мавашитата и лактите на Прохазка срещу опита и граплинга на бразилеца. Непредсказуемо, както и да го погледнем.

Мистерията около това на какво всъщност е способен Жири в UFC е неговият скрит коз по пътя към върха. 93-килограмовата дивизия е пълна с гладни и готови на всичко зверове. И ако шампионският двубой ще покаже колко силен психически е Прохазка, то сблъсък с Александър Ракич ще бъде същинския тест за това кой може да наследи Джон Джоунс на трона в лека тежката дивизия.