Начало ММА Волкановски защити пояса в UFC в кървата и тежка битка срещу Ортега

Волкановски защити пояса в UFC в кървата и тежка битка срещу Ортега

Волкановски защити пояса в UFC в кървата и тежка битка срещу Ортега
0

Австралийският боец Александър Волкановски направи втора успешна защита на титлата си в категория перо на UFC. Той победи претендента и номер 2 в ранглистата Браян Ортега с … след изиграване на 5 рунда. Битката бе главно събитие от впечатляващата бойна карта на UFC 266 в Лас Вегас.

Мачът между двамата бе планиран за месец март тази година, но тогава Волкановски се разболя от COVID-19 и влезе в болница дори.

Майсторът на бразилско джу джицу Браян Ортега се радваше на сериозна подкрепа на домакински терен, докато в залата се чуваха често освирквания към Волкановски. 32-годишният шампион влезе в срещата със серия от 19 поредни победи, а девет от тях в октагона на UFC.

Точно като мач за титла. Страхотно зрелище ни предложиха двамата бойци, като претендента за пояса демонстрира силен характер и въпреки много тежки удари, които понесе и разбитото си лице, не се предаде до края. Дори американецът записа два тейкдауна и три опита за събмишън. Волкановски също с класа излезе от критичните ситуации и доказа защо е номер 1 в дивизия.

Битката започна с предпазливо поведение и за двамата, държейки прилична дистанция. След първоначалното опознаване, бойците се осмелиха да направят няколко боксови размени, а Ортега даде заявка със силен десен прав. Шампионът не му отстъпваше с лявото си кроше. 30 секунди преди да изтече първия рунд претендентът разклати Волкановски с ляво кроше, но пък последният му отвори аркада над лявото око и разби носа му.

Александър „Велики“, както е наричан Волкановски, опитваше да контролира движението на ринга. Ортега го държеше на дистанция и опитваше с ръстовото си предимство да пласира удари с ръце. В средата на втората част бойците най-сетне включиха и краката си в действие. Американският боец пусна още повече кръв след поредни комбинации на шампиона от десен прав – ляво кроше и дясно кроше – ляв прав. В края на рунда 30-годишният Ортега взе инициативата и също пусна кръв на шампиона. След сирената на тази част искри прехвърчаха между двамата и те застанаха застрашително лице-в-лице, заканяйки се един на друг.

Комбинацията десен и ляво кроше продължи да сработва при Волкановски и в третия рунд, а това постави Ортега в трудна позиция. Третият рунд обаче се оказа критичен за шампиона. След един ляв прав боецът от Калифорния повали шампионът в категорията и опита да му приложи „гилотина“ в 3-ата минута на частта. „Велики“ се измъкна от задушаващата хватка след 20-секунди, а битката се пренесе на земя, като Волкановски успя да излезе отгоре и започна да налага крошета и лакти във все по-кървавото лице на опонента си. Ортега демонстрира страхотен боен дух, съвземайки се бързо и прилагайки за захват „триъгълник“… Но Волкановски отново се изкмъкна и започна да тормози съперника си в оставащите секунди със серия от крошета в лицето. Сирената спаси Ортега в този момент.

След тази критична ситуация реферът даде повече време на Ортега да си поеме въздух и дори го провери дали е в състояние да продължи срещата. Воля и непримиримост от страна на американеца и бе дадено началото на четвъртия рунд, в който мощна подкрепа от трибуните получи претендентът.

Окуражаван под възгласите на публиката, Ортега успя отново да свали шампиона и опита да му приложи „гилотина“. А Александър да се измъкне за пореден път и да мине в топ позиция. Волкановски записа и серия от хубави удари, докато Ортега се бранеше от легнало положение. Шампионът даде шанс на съперника си да се изправи в последните секунди на часта.

Последният рунд стартира с неуспешен опит за тейкдаун на Ортега, който продължи да вкарва и крошета, въпреки изключително подутото си лице и почти затворени очи. Волкановски започна да се уморява и по-често да гледа към часовника. Боксовите размени продължиха до края, като двамата не се пестиха и направиха страхотно бойно шоу.  

Статистиката накрая показа, че шампионът е нанесъл 171 значими попадения (и общо 194 удара) срещу 103 (общо 115) на опонента си. Съдиите очаквано присъдиха единодушно успеха (49-46,50-45, 50-44) на Александър Волкановски. Победата е общо 22 за него, като има само една загуба. Ортега регистрира едва второто си поражение.

Двубоят бе обявен и за „Битка на вечерта“.