Начало ММА Хамзат Чимаев остава непобеден след истински трилър срещу Бърнс

Хамзат Чимаев остава непобеден след истински трилър срещу Бърнс

Хамзат Чимаев остава непобеден след истински трилър срещу Бърнс
0

Боецът с чеченски произход Хамзат Чамаев остава непобеден в ММА. Той записа успех номер 11 на професионалния ринг и пети пореден във веригата, след като се наложи с единодушно съдийско решение над бразилеца Жилберт Бърнс.

Срещата бе част от бойната карта на UFC 273, а събитието се проведе в Джаксънвил, Флорида, САЩ.

27-годишният Чимаев за първи път се изправи срещу противник от топ 10 на UFC. Преди срещата „Дуриньо“ (20-5 MMA, 13-5 UFC) заемаше второто място в ранглистата на полусредна категория.

Чеченският боец проведе в типичен свой стил първия рунд на мача. Бързо пренесе битката на земя, като от първите секунди потърси тейкдаун, но събарянето на земята стана след 59 секунди.

За разлика от предишните си съперници, този път видя много трудности срещу Бърнс. 35-годишният бразилец, който има черен колан по бразилско джу джицу, показа отличен граплинг в началото и успя да се изправи на крака.

По-опитният Жилбърт показа и добър бокс, като няколко пъти намери отлично главата на противника си и с десен, и с ляв прав. Минута преди края дори разклати по-младия боец, който загуби баланс за кратко.

Чимаев нанесе много мощен удар в края на рунда (нокдаун при оставащи 50 секунди), който събори Бърнс и му отвори огромна аркада на главата след серия от няколко удари и лакти. Бразилецът обаче оцеля. Въпреки че остана на крака, той изглеждаше много нестабилен.

Кратката пауза между рундовете му даде възможност да се възстанови и Бърнс показа стабилност в началото на втората част. Двамата продължиха да демонстрират висока успеваемост на своите удари, като почти всеки от тях беше значим. В тази част обаче предимството беше на страната на Жилбърт.

Благодарение на дясното си кроше, 35-годишният бразилец успя на три пъти много силно да разтърси Чимаев (в 1-та, 3-тата минута и последните секунди от частта), като особено във втория случай „Дуриньо“ се възползва и натисна за своя силна серия.

Битката между двамата силно въодушеви публиката в този момент. Чимаев удържа натиска, докато въздухът видимо не стигаше на Бърнс.

Последните секунди на втория рунд се превърнаха в истинска драма. Чимаев отново бе разклатен, като Бърнс успя да го притисне до мрежата, но секундите изтекоха и нямаше време за нещо повече. Когато прозвуча последният гонг, Чимаев лежеше върху Бърнс, но не го пусна. Бърнс го отблъсна и Чимаев получи шамар с отворена ръка, заради което залитна. Това стана след подаден сигнал за край.

Изтощението взе превес над двамата бойци в третия и заключителен рунд, но и двамата имаха своите моменти. Продължи се размяната на удари, а вълнението бе толкова огромно, че публиката изгледа срещата на крака до края. Чимаев и Бърнс също заложиха на стойка, но в сравнение с предишните две части, този път бяха по-предпазливи.  

След 90 секунди игра от третия рунд чеченската звезда осъществи продължителна серия от удари, притискайки бразилецът до мрежата. До края на срещата Хамзат бе по-агресивен, който се оказа и решаващо за успеха, въпреки че „Дуриньо“ успя да нанесе още няколко тежки десни крошета в края.

Съдийските карти присъдиха единодушно победата за Хамзат Чимаев (29-28, 29-28, 29-28), въпреки че значимите попадения баха на сметката на Бърнс (112 срещу 101) и се чуха освирквания в залата при обявяването.

За първи път 27-годишният Чимаев постига победа с решение.

Поредната му победа ще помогне за неговото изкачване в класирането. Преди UFC 273 президентът на веригата Дейна Уайт обеща, че ако спечели битката с Бърнс, ще го изправи срещу Колби Ковингтън в основно събити, без обаче да анонсира датата на евентуалното събитие.

За Бърнс поражението е едва второ в полусредна категория. Първото беше в неуспешния му опит да атакува титлата на UFC срещу Камару Усман на UFC 258 през февруари 2021 г.