Начало Други Морихей Уешиба и годините в Хокайдо

Морихей Уешиба и годините в Хокайдо

Морихей Уешиба и годините в Хокайдо
0

Основателят на айкидо – Морихей Уешиба, направил кратко проучвателно пътуване до Хокайдо през 1910 г. Хокайдо е една от 47-те префектури на Япония, както и вторият по големина остров след Хоншу, намираща се в северната част на Япония.

През 1912 г. Уешиба застава начело на група от четири семейства от Танабе, които се заселили в северната част на Хокайдо, където построили село Ширатаки.

Животът в този пуст район бил тежък, поради суровите зими на Хокайдо (един от най-северните райони в Япония). В по-голямата част от времето заселниците се занимавали със строителни дейности и отглеждане на първите култури. По-късно Морихей изпраща жена си и малката си дъщеря далеч от суровия климат и се посвещава на задачата да изгради нов живот в това диво място.

Годините на Морихей в Хокайдо са от особено значение за по-късното възникване на айкидо, тъй като по това време той се среща и обучава при ексцентричния, но изключително опитен учител по джу джуцу Сокаку Такеда (1859 – 1943). Двамата се срещат в град Енгару през февруари 1915 г. с посредничеството на местен журналист Котаро Йошида. Морихей изоставя за около месец живота в Ширатаки, за да участва в няколко семинара, водени от Такеда в Енгару, което се намирало на около един ден път с кон от дома му.

През този период Морихей бил погълнат от изучаването на изкуството на Сокаку Такеда (Дайто-рю Джу джуцу) и скоро убедил учителя си да се премести в дома му в Ширатаки, за да го обучава лично. Изглежда, че Сокаку е получил големи суми пари за обучението на Морихей в техниките на Дайто-рю в този период. Парите, необходими за уроците на Сокаку, са били осигурени от бащата на Морихей и Зензо Инуе, богатия зет на Морихей. Баща му дори се премества в Ширатаки, за да помага на сина си, но в крайна сметка се отказва от плана си да се установи в Хокайдо, след като вижда, че климатът и животът там са прекалено сурови.

По-късно Морихей се опитва да ограничи своето обучение при Такеда, поради търканията, които в крайна сметка се пораждат между него и Сокаку. Първата част от обучението на Морихей в Дайто-рю е в периода между февруари 1915 г. и декември 1919 г. През този период името му се среща осем пъти (доста голям брой записи, в сравнение с другите водещи ученици на Сокаку) в официалните записи на школата. Морихей бил един от най-добрите ученици на Такеда и може би дори човекът, получил най-преките указания от него.

Сокаку Такеда

През декември 1919 г. Морихей получава телеграма с искане за незабавно връщане в родния си град Танабе, поради критичното състояние на баща си. Той бързо напуска Ширатаки като оставя къщата и по-голямата част от имуществото си на Сокаку.

Във влака, минаващ през района на Кансай, Морихей започнва разговор с пътник, който споделя възторжените си впечатления от религията Омото. Той говорил за прекрасните учения на тази секта, за чудодейните лекове и за нейния харизматичен водач Онисабуро Дегучи (1871 – 1948). Морихей решил да се отклони към Аябе, където прекарва няколко дни, за да се срещне с Онисабуро и да се помоли за възстановяването на своя баща. Там той бързо попада под влиянието на Онисабуро Дегучи. Тази среща оставя трайно впечатление у Морихей. Когато пристига в Танабе, баща му вече бил починал.

Загубата на баща му го оставя в състояние на депресия и, опитвайки се да намери духовна посока и вътрешен мир, през пролетта на 1920 г. решава да се премести със семейството си в центъра на религията Омото.

Очаквайте продължение!