Начало Други Приключението на Морихей Уешиба в Монголия

Приключението на Морихей Уешиба в Монголия

Приключението на Морихей Уешиба в Монголия
0

Един драматичен момент белязва живота на Морихей Уешиба – основател на Айкидо. Една от най-забележителните личности в историята на бойните изкуства трябвало да подложи бойните си умения на изпитание през февруари 1924 г.

Създателят на Айкидо предприема пътуване до Монголия в опита на Онисабуро Дегучи, който е бил водач на религиозната секта Омоте, да открие утопична колония. Уешиба го придружавал като негов бодигард.

Двамата едва не се простили с живота си, въвлечени в политическите и военни борби в региона, като се озовали на губещата страна. Дегучи, Уешиба и останалите от тяхната група били хвърлени в затвора, като ги грозяла сигурна смърт.

Само намесата на японския консул в Монголия спасила Онисабуро и неговата група. Те били депортирани и изпратени обратно в Япония под наблюдението на японската полиция.

Снимка на групата на Онисабуро Дегучи, арестувани в Монголия. Морихей Уешиба е трети отляво надясно

След завръщането си от Монголия, Уешиба постепенно се отдалечил от Аябе, във връзка с новите ангажименти да преподава в Токио на редица видни личности, включително адмирал Исаму Такешита и бившия премиер Гомбей Ямамото.

След няколко посещения в Токио за провеждане на семинари, през 1927 г. той се установил със семейството си там. Това в никакъв случай не сложило край на връзката му с религията Омото или Онисабуро Дегучи.