Начало Други Най-добрите ни джудисти ще атакуват Големия шлем в Осака

Най-добрите ни джудисти ще атакуват Големия шлем в Осака

Най-добрите ни джудисти ще атакуват Големия шлем в Осака
0

Седем български джудисти ще заминат днес за Осака, където ще премерят сили на ежегоден международен турнир, част от календара на Международната федерация по джудо (IJF).

Най-добрият ни джудист при мъжете, Ивайло Иванов, ще поведе националния отбор към схватките в Осака. Роденият в Монтана спортист е поставен под номер 5 в предварителното класиране на турнира, а в световната ранглиста е на 9-то място. Българската машина за ипони е набрал скорост – само преди месец той спечели световната титла за военни на 7-мото Световно първенство за военнослужещи.

Най-тежкият ни представител на тепиха в Япония ще бъде Даниел Дичев. В категория до 100 кг. националнът ни ще бъде сред конкуренцията на още 42-ма джудисти. Той записа две победи на световното първенство в Токио през лятото, но остана на крачка от медалите.

Младият талант Божидар Темелков ще стъпи в лъвска битка в категория до 66 кг. На световното първенство в Токио преди няколко месеца той записа победа и загуба и сега ще гледа да подобри резултатите си, за да се доближи до мечтата за участие на Олимпийски игри. Българинът ще се бори в една от най-претъпканите категории. Петдесетима състезатели са потвърдили своето участие при 66-килограмовите.

Състезателят на СК „Шун Джудо“ Марк Христов ще брани цветовете ни в категория до 73 кг. 19-годишният спортист започна състезателния сезон с добър успех. Само преди две седмици той стигна до петото място на Европейската купа за кадети. Сега той ще търси медал от този елитен форум, в който ще се съревновава с още 54-ма джудисти.

В категория до 60 кг.  Янислав Герчев и Валентин Алипиев ще премерят сили с още 39 джудисти. Герчев е поставен на 11-то място в предварителното класиране, а в световната ранглиста е на 31-ва позиция. Другият ни национал в тази теглова дивизия е на 17-та позиция в предварителното класиране и на 47-мо място в света. Те ще се борят за място сред първите 16 в света, за да си осигурят олимпийска квота.

На това състезание при дамите отново ще бъдем представени само от Ивелина Илиева. Българката вече е част от Топ 10 на световната ранглиста в категория до 57 кг. Само преди два месеца тя спечели сребърен медал в кат. до 57 кг в турнира от Гран при в Ташкент (Узб), а сега ще търси да си затвърди мястото на Олимпийските игри в Токио до година.

Битките на тепиха в Осака ще се проведат между 22-ри и 24-ти ноември. Шампионатът приема 568 състезатели от 98 страни. Boec.BG ще отразява пряко участието на българските джудисти.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".