Начало Други Няколко начина да се справим със стреса преди състезание

Няколко начина да се справим със стреса преди състезание

Няколко начина да се справим със стреса преди състезание
0

Бойците, които избират да тестват уменията си не само в тренировъчната зала, но и на регламентирано състезание, трябва да се преборят не само с опонентите си, но и с „демоните“ в самите тях. Огромното количество стрес, което всеки спортист изпитва преди да стъпи на тепиха, ринга или в клетката, със сигурност може да навреди на представянето му. Дори и най-елитните спортисти, които имат стотици двубои зад гърба си и отдавна са заслужили прозвището „майстор на спорта“ признават, че изпитват притеснение и негативните мисли нахлуват в главите им минути преди голямото предизвикателство. Адреналинът служи добре за някои и те блестят, когато са под напрежение, но повечето бойци трябва да се научат да контролират емоциите си, за да се представят по оптимален начин в големия ден.

За да разберем как можем да се справим с паниката и свития стомах, трябва първо да разберем защо това се случва, като разгледаме две основни причини:

 1. Страх от провал.
  Прекаленият фокус върху резултата от единоборството се дължи върху това, че си мислим как загубата би навредила на имиджа и статуса ни. Това е и една от причините повечето хора да избягват състезанията. Страхуваме се, че загуба на турнир може да накара съотборниците ни и близките ни да ни харесват и обичат по-малко, но истината е, че това е реакция на нашето его.
 2.  Страх от контузия.Нека си го кажем в прав текст – в бойните спортове контузиите са чести. Много хора не могат да си позволят „лукса“ да се борят с контузия, тъй като имат много по-важни ангажименти от спорта. Други са имали контузии в миналото, които още ги преследват или са им поставили психологическа бариера, която е трудно преодолима.

Ето и няколко начина да се справим с негативните последици от високия адреналин:

 1.  Намали очакванията си.
  На много малко хора им пука дали ще загубиш или ще спечелиш. Хората, които те обичат, ще те обичат и след края на битката, независимо то резултата. Всеки губи. Никой не очаква от теб да бъдеш победител на всяка цена. Егоистично е да мислим, че светът започва и свършва с нашите победи и загуби.
 2. Фокусирай се върху това, което можеш да контролираш.
  Не мисли прекалено много за опонента си и за това какво може той/тя. Единствените неща, които можеш да контролираш са твоите мисли и действия. Проучи правилника на състезанието, слушай треньора си и направи всичко, което можеш, за да победиш.
 3.  Сподели с треньора си.
  Когато споделяш на глас с някого, на когото вярваш, това ще освободи част от „товара“ върху раменете ти. Твоят треньор и съотборниците ти са до теб, за ти помогнат в моментите преди битка и те ще ти вдъхнат кураж.
 4. Загрей тялото си добре!
  Адреналинът може да покачи пулса ти прекалено бързо и това да шокира тялото ти. За да минимизираш рисковете от това, загрей тялото си добре, като постепенно покачиш пулса си. Упражненията за загрявка трябва да са ти познати, за да може мозъкът ти да асоциира средата със зоната ти на комфорт (залата, в която тренираш). Доброто изпотяване гарантира и по-ефективни стави и сухожилия по време на схватката. Така рискът от контузия също намалява.
 5. Придържай се към техниките, в които си уверен.
  Състезанието не е мястото, на което да пробваш нови техники. Когато използваш техниките, които са ти носили успех и си упражнявал безброй пъти, то вероятността да ги изпълниш правилно е голяма. Познатите движения за тялото ти намаляват риска от контузия, защото ще бъдат изпълнени гладко и уверено. Изготви предварителна стратегия с треньора си и направи така, че двубоят да тръгне по начина, по който искаш още от самото му начало. Така увереността ти ще нараства с напредването на съревнованието. Повярвай в уменията си!
 6. Слушай добра музика преди да стъпиш в битка.
  Музиката, която слушаш в ежедневието си или по време на тренировка е добър избор, за да успокоиш съзнанието си преди двубой. Ако адреналинът кара тялото ти да се „вцепени“ и усещаш, че реакциите ти са забавени и желанието ти за битка се изпарява, то заложи на по-агресивна музика, която ще приповдигне настроението ти и ще радвижи тялото ти без да се усетиш.
Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".