Начало Други Основаването на Будо Сеньокай

Основаването на Будо Сеньокай

Основаването на Будо Сеньокай
0

Будо Сеньокай или Общество за насърчаване на бойните изкуства. В следващите редове ще отправим поглед към историята на неговото му основаване. 

През 1932 г. заради уважението, което изпитвал към Морихей Уешиба, Онисабуро организирал създаването на Будо Сеньокай под егидата на Омото. Първият председател на организацията бил Морихей Уешиба. Появили се много доджота в районите с голяма концентрация на последователи на Омото, а класове редовно се провеждали в Аябе, Камеока и малкия град Такеда в префектура Хего.

Групова снимка, направена в Аябе през 1932 под знамето на Будо Сеньокай. Втори ред вляво застават: Морихей Уешиба, Сумико Дегучи, Онисабуро Дегучи. Седнал между Онисабуро и съпругата му Йоичиро Инуе, племенник на Уешиба.

Градът Такеда бил мястото на специално доджо, където тренирали много от най-добрите ученици. Преподаватели от Кобукан доджото на Уешиба в Токио, включително Нориаки Инуе (племенникът на Уешиба), Гозо Шиода и Ринджиро Ширата били изпращани редовно там, за да преподават.

Дейностите на Будо Сеньокай приключили при Втория инцидент с Омото, който се случил през декември 1935 г. Голяма част от имотите на Омото били унищожени, а религията репресирана от военното правителство. Онисабуро бил арестуван и осъден за нарушаване на мира и обида на негово величие. Уешиба бил принуден да се укрива и след това до края на войната не могъл открито да се свързва с религията.

Действията на Уешиба за дистанциране от религията през този бурен период били критикувани от някои хора в сектата. Въпреки това, откритата подкрепа на религията Омото в този политически климат неизменно би унищожила всичко, за което той е работил.

Независимо от това, когато айкидо започнало да се преподава на широката публика през 50-те години, Уешиба поддържал чести и открити връзки с Омото и периодично е посещавал Аябе.