Начало Други Почина създателят на школата по джудо в Хасково

Почина създателят на школата по джудо в Хасково

Почина създателят на школата по джудо в Хасково
0

Скръбна вест натъжи българското джудо навръх Великден. Създателят на школата по джудо в Хасково Продан Проданов почина на 82 години.  Той остава ярки следи в местния спорт и считан за легенда на родното джудо. Малко, след като бе съобщена новината, много родни бойци изказаха съболезнования и тъгата си от загубата му. Сред тях бе и голямата ни звезда в женското джудо Ивелина Илиева, чийто първи треньор е именно Проданов.

Продан Проданов е роден през 1938 година в Меричлери. Идва да учи в Хасково и завършва Втора гимназия в града и специалност – алпинизъм във ВИФ “Георги Димитров” (днешната НСА), припомня https://haskovo.live/. През 1961 година започва работа като учител по физкултура в Първа Хасковска гимназия, а след това става шеф на Ученическата спортна школа “Юнак”.

През 1968 г. открива школа по джудо, която по-късно прераства в клуб. В него Проданов работи неуморно цели 45 години като треньор, създавайки десетки световни и европейски шампиони, и над 30 състезатели в националните отбори на България.

През 1975 година е избран за национален селекционер на младежите.

За своя принос към националния спорт, видният общественик е удостоен с черен пояс по повод 50-годишнината на джудото в Хасково. Това стана през май 2018 г., когато беше организиран юбилеен турнир по джудо за честване на 50 години на този спорт в града. Тогава на основоположника на спорта джудо в града, Продан Проданов, беше присъден Трети Дан за принос в развитието и популяризирането на спорта в България.

През последните години Проданов живееше със семейството си в София.

Eкипът на Boec.BG изказва съболезнования на семейството, близките, приятелите и колегите на Продан Проданов!